Održana javna rasprava o uticaju PK Gacko na životnu sredinu

Juče je u Sali SO Gacko održana javna rasprava o Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu PK „Gacko-centralno polje“. Nosilac projekta je MH ERS, investitor RiTE Gacko, a autor studije je Institut za zaštitu ekologije Banja Luka

Medžo Denis iz instituta je istakao da su sve sugestije dobro došle kako bi studija uspela zadovoljiti sve zahteve.

Javnoj raspravi u ime investitora je prisustvovao i Milan Babić, šef sektora ra zaštitu životne sredine RiTE Gacko. Naglasio je da je projekat bitan za našu opštinu i da se u ovom preduzeću ozbiljno pristupilo izradi dokumenta.

Marija Nikolić iz Ministarstva za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju RS je istakla da je donošenje ove studije preduslov za dobijanje ekološke dozvole koja je instrument na osnovu koga će moći da kontrolišu rad preduzeća.

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu su imali dosta primedbi na ponuđeni dokument. Majda Ibraković kaže da je uprkos ogromnom uticaju koji PK ima na vodotokove, ta tematika nije dovoljno obrađena ponuđenim rešenjima u studiji.

Bilo je reči i o neophodnosti postojanja tzv. „Zelenog pojasa“ koji bi ublažio prašinu, buku i vibracije koje dolaze iz kopa i utiču na kvalitet života u gradu.

Pored predstvanika ministarstva, investitora i autora studije, raspravi su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave, opštinskog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i civilnu zaštitu i inspekcijske službe.  

Građanima je otvoren rok da se u narednih mesec dana upoznaju sa sadržajem Nacrta i da daju svoje mišljenje i predloge. Uvid u dokument je omogućen svakog radnog dana od 8 do 14 časova u kancelariji br 16 u zgradi Opštine Gacko.

Opširnije u tonskom prilogu:https://www.mixcloud.com/rgacko/javna-rasprava-o-nacrtu-studije-uticaja-na-životnu-sredinu-pk-gacko/