Na Vidovdan služena liturgija u Pridvorici

Povodom Vidovdana i krsne slave hrama Svetog velikomučenika Lazara u Pridvorici je juče  služena sveta liturgija.

Vjernici iz cijele Hercegovine u velikom broju došli su da uveličaju slavu hrama i odaju pomen nevinim žrtvama.

Svetom liturgijom je načalstvovao starješina Hrama  „Svete Trojice“  otac Velimir Kovač uz sasluženje igumana Vasilija iz manastira Zavala, jeromonaha Pavla iz manastira u  Danićima i đakona Aleksandra Crnogorca.

Poslije liturgije uslijedila je litija oko crkve, rezanje slavskog kolača i odslužen je pomen pridvoričkim mučenicima.

Zaslužnim privrednim kolektivima i pojedncima koji su u proteklom periodu pomogli izgradnju manastirskog konaka juče su uručene zahvalnice.

Slavska trpeza priređena je u uređenoj manastirskoj trpezariji, a pored crkve u toku je izgradnja novog konaka.

Podsjećamo, ova bogomolja je sagrađena i prvi put osveštana 1936. godine, da bi nakon stradanja mještana Srba od strane ustaša i muslimana iz susjednih sela na Božić 1942. godine bila prepuštena zubu vremena.

Ustaše su tog kobnog jutra na zvjerski način poubijale oko 180 mještana, odraslih, žena i djece, neki su ubijani vatrenim oružjem, a neki mučeni, a potom zapaljeni u štalama.

Posmrtni ostaci sahranjeni su tek po privremenom oslobađanju teritorije u aprilu 1942. godine u dvije grobnice pored hrama.Nakon pokolja u Pridvorici nije ostao ni jedan stanovnik srpske nacionalnosti.

U kriptu crkve posmrtni ostaci ovih mučenika preneseni su 2008. godine. Crkva je prilozima Opštine Gacko, vjernika i potomaka stradalih, obnovljena i osvještana 26. jula 2009. godine uz prisustvo više hiljada vjernika iz Gacka i susjednih opština.