Održana 25. redovna sjednica SO Gacko

Ni sat vremena od početka zasjedanja dnevni red za dvadeset petu redovnu sjednicu SO Gacko nije usvojen. Najviše diskusije izazvala je činjenica da je predlagač povukao sa dnevnog reda tačku 9 -Izvještaj o radu JP „Komus“ A.D. Gacko za proteklu godinu.

Povlačenje ove tačke naišlo je na burnu reakciju opozicije. Iz njenih redova smatraju da se zbog teške  situacije u „Komusu“ o tome mora razgovarati. Opozicija smatra da se danas moralo razgovarati i o stanju u „Vodovodu“ i „Domu zdravlja“.

Siniša Šuković u ime kluba odbornika SNSD-a zatražio je da se Skupština izjasni o Prijedlogu da se iz budžetske rezerve svim zaposlenim u Domu zdravlja isplati po 500 KM, kao podrška za rad u proteklom periodu i borbi sa virusom korona.

Direktorica Doma zdravlja Vera Govedarica zahvalila se svim zdravstvenim ustanovama, privrednim kolektivima i pojedincima koji su pružili pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi u borbi protiv virusa.

Dragan Papović, načelnik za privredu, finansije i društvene djelatnosti je istakao da je predlagač povukao Izvještaj o radu „Komusa“ zato što nije napisan korektno i kao takav ne može biti ni razmatran. Papović je dodao da se Odluka o isplati sredstava radnicima Doma zdravlja iz budžetske rezerve ne može donijeti jer nije po zakonu.

Siniša Šuković je potom zatražio da Skupština usvoji preporuku da se iz sredstava budžetske rezerve izdvoji po 500 KM za radnike Doma zdravlja, ali se odbornici u prvom dijelu zasjedanja o tome nisu izjašnjavali.

Nakon pauze odbornici su prihvatili da se u dnevni red uvrsti prijedlog   odbornika SNSD da se radnicima Doma zdravlja  Gacko iz budžeta opštine isplati po 500 maraka zbog rada u otežanim uslovima usljed  virusa korona. Potom je usvojen i  predloženi dnevni red. Glasovima odbornika pozicije usvojen  je Plan kapitalnih ulaganja opštine Gacko za period 2020-2022. godine.

Na isti način je usvojen i Prijedlog plana utroška sredstava po osnovu naknada od voda za 2020. godinu. Kako je Prijedlogom precizirano planirana sredstva od vodnih naknada u ovoj godini iznose 100 hiljada maraka i namjenski će se koristiti za vodoprivredne objekte za zaštitu voda od zagađivanja.

Takođe je prihvaćena i Informacija o utrošku sredstava za prošlu godinu sa računa posebnih namjena za vode. Riječ je o izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u ulici Solunskih dobrovoljaca  vrijedne 100 hiljada maraka.

Zeleno svjetlo je dato i Prijedlogu Programa uređenja gradskog  građevinskog zemljišta za 2020. godinu.

Diskusije odbornika opozicije izazvala je tačka 6. Izvještaj o radu  načelnika i Opštinske uprave opštine Gacko. Izvještaj su ocijenili kao nepotpun  jer  ne sadrži informacije o radu načelnika. Takođe je rečeno da se brojne skupštinske odluke ne provode u praksi kao i da opštinska Uprava nije stvorila ambijent za ulaganja u našu opštinu i time omogućila otvaranje novih radnih mjesta. Ipak 10 odbornika pozicije je  prihvatilo Izvještaj.

Prihvaćena je i Informacija o stanju u privredi i preduzetništvu opštine Gacko kao i Informacija o broju nezaposlenih lica prema kvalifikacionoj strukturi. Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Gacku broj nezaposlenih lica do kraja maja mjeseca se povećao u odnosu na prošlu godinu i iznosi 758 lica. Lani ih je, u istom periodu bilo 715. Na Birou je najviše lica sa srednjom stručnom spremom- mašinskih i ekonomskih tehničara, gimnazijalaca i elektrotehničara. Ovu Informaciju su jednoglasno podržali  odbornici i pozicije i opozicije. Potom je uslijedila skupštinska pauza.

Odbornici su potom razmatrali realizaciju programa zajedničke komunalne potrošnje, usvojili informaciju o stanju lokalnih puteva i ulica, kao i izveštaje o stanju kulture na području opštine i o radu Zemljoradničke zadruge. Prihvaćena je i informacija o zdravstvenoj zaštiti stočnog fonda.

Odbornici su se na kraju zasjedanja izjašnjavali o dva prijedloga. Prvi je bio od strane odbornika SNSD-a da se iz budžetske rezerve svim zaposlenima u Domu zdravlja isplati naknada od po  500 KM na ime naknade za otežane uslove rada tokom vanrednog stanja.

Sa druge strane, odbornici skupštinske većine su predložili da načelnik iz budžeta izdvoji  po minimalno  500 maraka za radnike Doma zdravlja, ali i sve zaposlene u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština a koji su radili i rade u otežanim uslovima zbog pandemije korona virusa Prijedlog skupštinske većine je jednoglasno prihvaćen.

25. redovno zasjedanje SO Gacko je završeno bez odborničkih pitanja.