Gatački poljoprivrednici zainteresovani za IFAD projekat

Sporazumom koji je Opština Gacko potpisala sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS predviđeno je sufinansiranje  projekta“Proširenje kooperantske mreže“ kroz podršku razvoju malih mljekarskih farmi sa područja Hercegovine, Romanije i Podrinja. Riječ  je o nabavci  steonih junica a u cilju povećanja proizvodnje mlijeka. Prema riječima Darka Markovića kontrolnog asistenta  Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi  ovaj projekat podrazumijeva  finansijsku podršku  manjim poljoprivrednim gazdinstvima koja isporučuju mlijeko mljekari „Pađeni“. Sufinansijer je Međunarodna fondacija za ruralni razvoj (IFAD) koja će nabavku steonih junica finansirati sa 40 %, iz budžeta opštine će biti izdvojeno 10 % , odnosno 19. 118 KM. Ostatak novca ili 50 % cijene plaćaju poljoprivrednici odnosno vlasnici grla.

Prema riječima Markovića  sa područja trebinjske regije može aplicirati ukupno 100 poljoprivrednih proizvođača  a da je interesovanje veliko pokazuje i činjenica da je samo u Gacku ugovor  potpisalo  45 nosilaca poljoprivrednog gazdinstva. Inače, sa područja istočne i stare Hercegovine u ovaj  IFAD  projekat ukupno može biti uključeno 200 farmera.

 Povoljnost prilikom plaćanja od dodatnih 10 %  imaju nosioci poljoprivrednog gazdinstva žene  i lica   mlađa  od 35 godina .

 Kada je riječ o steonim  junicama,   prema riječima Markovića ,  u ponudi su tri pasmine –  češke i austrijske simentalke i sivo tirolsko goveče.

Ukupna vrijednost projekta je 223.689 KM.