Prva plantaža lješnika u Gacku

U uslovima nesigurnog tržišta  samo malobrojni se odlučuju za  uzgoj voća, a rijetki u Republici Srpskoj plantažno gaje lješnike. Jedan od njih je i naš sugrađanin Mitar Milinković koji se uzgojem ovog voća bavi već četiri godine.

 Malu plantažu od 260 sadnica na površini od pola hektara u  Gatačkom polju je zasadio 2016.godine i prvi rod očekuje naredne godine. Prethodno je, kako sam kaže, obavio ispitivanje zemljišta  koje se pokazalo kao pogodno za ovakvu plantažu.

Dvogodišnje italijanske  sadnice, dobrog kvaliteta je nabavio u jednom selu u okolini Šapca, a potom je obišao brojne plantaže širom Srbije kako bi upotpunio skromno znanje o uzgoju lješnika.

„ Za lješnik sam se odlučio jer za sezonsko voće nema organizovanog otkupa, a lješnik može da stoji i dvije godine pa valjda uspijem  prodati“ – kaže Mitar i dodaje da je lješnik otporan i na surove klimatske uslove kakvi važe za naše podneblje.

Budući da su ljeta u gatačkom kraju sušna i sa malo padavina odmah je morao da riješi navodnjavanje. Iskopao je bunar u okviru zasada i uspostavio sistem „kap po kap“.

„Uzgoj lješnika nije zahtjevan posao ali je dugoročan i treba strpljenja da bi se uloženi trud i novac vratio“ – kaže Milinković.

Ovo mu je uzgredno zanimanje ili bolje reći hobi jer je dugogodišnji radnik R i TE Gacko, ali slobodne trenutke provodi na plantaži.