„Znanje je moć“- poručuju gimnazijalci

Pod sloganom „Znanje je moć, znam biću moćan“ učenici drugog razreda gimnazije prodefilovali su kroz grad od Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ do Trga „Save Vladislavića“ prikazavši govornu vježbu satkanu od prosvjetiteljskih poruka.

Lijep sunčan dan, podne i mladost na našim ulicama i više su nego dovoljan razlog za osmjehe i pozitivne komentare prolaznika. Podsjetili su nas malo na defile maturanata koji je ove godine izostao zbog pandemije.

Profesorica srpskog jezika i književnosti Anđelina Nikčević koja je bila pokretač ove zanimljive ulične govorne vježbe, imala je samo riječi hvale za učenike. Zadovoljni su bili i đaci za koje je ovo bila pozitivna promjena u odnosu na standardne časove u učionici, a prijale su im i lijepe reakcije prolaznika koji su ih slikali i snimali.

Prvi put je održana ovakva predstava za javnost na ulicama Gacka. „Današnjom vježbom pogodili smo više ciljeva: prosvetiteljske misli kao ključ za razvoj slobodne, samosvjesne i razumne ličnosti, razvijanje kulture govora i usvajanje znanja o istoriji srpske jezičke kulture i kulturne baštine kao preduslov za razvoj svijesti o važnosti jezičkog identiteta uopšte“, zaključuje profesorica Nikčević.

Ispoštovali su i epidemiološke mjere da ih bude manje od 50. Mladi su između  ostalog poručili: „Država se ne može postaviti iznad građana“ , „Razum je vrhovni sudija“, što budi nadu u njihov budući aktivizam u društvu.