Naši srednjoškolci uspješni na takmičenjima iz ruskog jezika

Učenice SŠC „Pero Slijepčević“ Olja Ilić i Nataša Marković ovih dana se pripremaju za polaganje ispita iz ruskog jezika u organizaciji Sanktpeterburškog univerziteta.

Ispit će se polagati on line 19. novembra i  sastoji se iz 6 dijelova.

Ova uspješna priča počela je još prošle godine kada je u Srednjoškolski centar stigao dopis iz nadležnog  Ministartstva. Tada je našim srednjoškolcima data mogućnost da rade test poznavanja ruskog jezika.

Zainteresovani učenici su radili on line test, a od nih 7 u drugi krug su prošla 3 učenika.

Pored Olje i Nataše u drugi krug se plasirao i Bojan Kuljanin, sada student  Odsjeka za ruski jezik i međunarodne odnose u Istočnom Sarajevu.

Drugi krug takmičenja održan je u Banja Luci.

Ovo takmićenje je, inače,  međunarodnog karaktera i organizovano je u 98 zemalja iz čitavog svijeta istovremeno uz prisustvo ispitivača sa Sanktpeterburškog univerziteta.

Učesnici su trebali rezultate dobiti mnogo ranije, ali je prisustvo virusa  korona privremeno zaustavio sve aktivnosti, te su rezultati stigli tek krajem prošlog mjeseca.

Bojan Kuljanin je u svojoj kategoriji osvojio prvo mjesto, dok su Nataša Marković i Olja Ilić bile treće.

Shodno rezultatima dobile su ponudu da polažu ispit (B1-nivo) i očekuje ih veoma zahtjevan test na kojem će zasigurno pokazati veliki nivo znanja . Naše srednjoškolce je pripremala profesorica ruskog jezika Mirjana Slijepčević.