Kratke priče iz pera našeg sugrađanina Srđana Matkovića

Nedavno je iz štampe izašla knjiga kratkih priča „Hercegovački road to hell“, našeg sugrađanina Srđana Matkovića, u idanju SPKD „Prosvjeta“ Gacko.

Neka zajednička nit ovih priča mogla bi se izvući kroz ime jednog grada, a to je Mostar. Ali ipak nisu to samo mostarske priče… Kako autor kaže to su uglavnom anegdote iz života, o malim ljudima, koji često žive na margini, protkane humorom, a iako se tematski uglavnom vezuju za predratni, ratni i poratni period, kako kaže, želio je da poruka bude prije svega pozitivna.

Ipak, jedan od omiljenih likova mu je dječak iz Sirije, Basir, koji tragično strada nadomak Mostara, nadomak slobode. Matković kaže da je ovom pričom htio pokazati da su uvijek obični ljudi gubitnici, u svakom ratu.

Likovi i teme jesu iz svakodnevnog života, ali ima dosta i fikcije. Mnogi se prepoznaju u njima i zanimljivo im je, kaže autor. Priče su nastajale u proteklih 4,5 godina, a kako kaže, svjetlo dana ugledale su zahvaljujući prvenstveno profesoru srpskog jezika i književnosti Đorđu Dabarčiću, koji ih je pripremio za štampu. Za izgled naslovne strane zahvaljuje akademskom slikaru Tanji Pikuli.

Podršku za izdavanje ovog djela dalo je i preduzeće „Termograding“ Gacko. Knjiga je štampana u 300 primjeraka, košta 10KM, može se kupiti u Crkvenoj knjižari, a važno je reći da je polovina sredstava od prodatih knjiga namijenjena porodici Elez iz našeg grada.

Kako objašnjava neobičan naslov i koliko čitanje znači da bi se neko usudio latiti pera, možete čuti u razgovoru koji slijedi…