Zlatni jubilej FK „Mladost“ u jeku pandemije

Aktuelna epidemija je mnogo uticala na sportske aktivnosti, pa je tako spriječila i obilježavanje 50 godina postojanja i rada FK „Mladost“ Gacko. Kako kaže dugogodišnji trener, a nekada i igrač sa dugim stažom Željko Popović Fele planirana je bila utakmica sa nekom reprezentativnom ekipom iz Srbije, iz Zvezde ili Partizana, ali organizaciju su priječile aktuelne epidemijske mjere.

On je od sezone 1979/80, na različite načine bio svjetok prošlih vremena ovog kluba. U toj sezoni je zaigrao za prvi tim kluba koji je tada nastupao u Regonalnoj ligi jug BiH, i do danas u njemu bio na različitim funkcijama od igrača, preko pomoćnog, do glavnog trenera.

Pamti i zlatna, ali i vremena kada je uslijedio pad. 2015.godine su ispali iz Prve lige RS i tada je došlo do pada i u organizaciji kluba. Već pet godina pokušavaju da se vrate u viši rang takmičenja, ali prema Popoviću bolje je biti realan u tom pogledu, jer treba da se stvore brojni uslovi kako bi realizovali dugo sanjani cilj.

Mladi sekretar kluba Dušan Andrijašević ističe da su potrebna mnogo veća sredstva iz budžeta za Prvu ligu RS. Ona sada iznose od 80 do 90 hiljada maraka, a potrebno je preko 120 hiljada. I on se sjeća najljepših vremena i punih stadiona. Obojica ističu 2001/2002. sezonu kada su u četvrtfinalu Kup-a igrali protiv sarajevskog Željezničara i u Gacku slavili, a u Sarajevu izgubili.

Zatim slijedi nastup u Premijer ligi BiH u narednoj 2002/2003. sezoni i susreti sa eminentnim klubovima kao što su Sarajevo, Željezničar, Sloboda iz Tuzle, Čelik, Borac, Velež i drugi. To je bila prva godina zajedničke lige u kojoj je nastupilo 20 klubova, pa ih je 6 moralo ispasti, što se desilo i našoj „Mladosti“.

Jesenji dio aktuelne sezone završili su na 11.mjestu drugoligaške tabele sa osvojenih 19 bodova iz 15 odigranih utakmica. Prema riječima Andrijaševića pandemija je zatekla novu upravu, drugi dio prošle sezone nije ni odigran , a prvi aktuelne igran je bez publike, što još više usložnjava situaciju. Popović ne traži alibi, ali tvrdi da je s obzirom na okolnosti ovaj rezultat realan. „14 bodova osvojeno je u prvih 8.kola, što govori u prilog činjenici da smo dobro počeli“, kaže trener.

Povrede su ih pratile još od pripremnog perioda, zatim oboljenje kovid-19, ali prema njegovom mišljenju, do pada igri došlo je i uslijed nediscipline pojedinih igrača koji su izbjegavali treninge i utakmice. Zato je u prvi tim ušlo 7-8 kadet, među kojima su se već neki izdvojili, a oni će uskoro činiti okosnicu tima. U sadašnjem sastavu, imaju trojicu igrača iz Bileće, koji su finansijski bili prihvatljivi za klub, a bez njih nisu mogli igrati.

Nadaju se u narednom periodu još jačem pojačanju iz mlađih selekcija, ali i povratku nekadašnjih kadrova, kao što je Boško Pušara, koji je nakon završenih studija opet zaigrao za „Mladost“.

Obojica ističu da je nova uprava stava da se klub stabilizuje na svim poljima i da je potrebno realno planiranje. Povratak u Prvu ligu nije nerealan,ali zato je potrebno vrijeme i određeni uslovi.

Infrastruktura je takođe bitna pa velike nade polažu i u novu dvoranu koja je u izgradnji, a u budućnosti se nadaju renoviranju stadiona i prostorija kluba, kao i izgradnji pomoćnog igrališta.

Popović naglašava da je sadašnji stadion izgrađen u sezoni 1979/80.godine po savremenim principima, ali da su nakon 40 godina potrebna ulaganja. Napravljen je na mjestu starog stadiona koji je nosio naziv „Stadion kod Pilane“ i to 1980.godine kada je „Mladost“ iz opštinske prešla u republičku ligu.

Prema riječima naših sagovornika, čiji ćete razgovor slušati na talasima Radio Gacka sutra 14. decembra u emisiji posvećenoj sportu od 13h, tek slijede analize, naročito finansijske, o stanju u klubu i planovima za budućnost.

Vašoj pažnji preporučujemo sutrašnji razgovor, a na sajtu pogledajte slike iz pedesetogodišnje karijere kluba, koji samim tim nosi titulu najjstarijeg sportskog kolektiva u opštini. Slike su nam dostupne zahvaljujući sekretaru Andrijaševiću.

Detaljnije u razgovoru koji slijedi…

50 godina FK Mladost