//Dirljiva priča i neizmjerna ljubav: Dingo i Đorđe

Dirljiva priča i neizmjerna ljubav: Dingo i Đorđe

Neizmjerna ljubav između psa i čovjeka, viđena milion puta, svugdje na svijetu, nedavno je potvrđena i na našoj divnoj planini Volujak. Vlasnik i prije svega prijatelj nestalog psa Dinga, Đorđe Šinik, nije odustajao dok ga nije pronašao i to na samom vrhu Volujaka (2 336m).

10 dana je trajala potraga…a ljubav sa Dingom traje 7 godina, kaže Đorđe. Mnogo emocija se može vidjeti na snimku koji je danima viralan, snimku susreta dva prijatelja nakon mnogo vremena neizvjesnosti o sudbini voljenog psa.

Dingo je bernardinac, rasa psa specijalizovana za spašavanje na planinama, ali nije dresiran za to. Dresiran je za druženje, kako sa vlasnicima, tako i sa svim stanovnicima koji žive u tom kraju, u Ulici Zmaj Jovinoj, u kojoj djeca ne prolaze pored njega a da mu se ne jave, ali ni pored njegovog prijatelja, morskog praseta Pera, koji je sa njima oko godinu dana.

I tako dan za danom, šire pozitivne emocije u kraju, vlasnici pokazuju šta je odgovorno vlasništo, a Dingo, Pero i Đorđe, šta znači pravo prijateljstvo. Đorđe i njegov pas planinare zajedno, putuju, obilaze našu divnu prirodu, koju mnogi od nas tek otkrivaju.

Na jednom takvom usponu i došlo je uslijed otežanih vremenskih uslova, do situacije da ovaj pas zaluta. I tako je zahvaljujući društvenim mrežama za njega saznalo cijelo Gacko, a i region, jer su se vlasnici obratili i prijateljima iz susjednih područja, kako bi ga našli.

Uspjeh nije bio zagarantovan, ali bio je toliko željen, da je vlasnik od trećeg puta uspio na vrhu planine da pronađe svog krznenog prijatelja, koji je preživio zahvaljujući upravo snijegu i ledu, jer bez vode on ne može, dok bez hrane može oko 15-ak dana.

E to je samo uvod u priču o zajedničkom životu Đorđa Šinika i njegovog psa. Đorđe je inače i aktivni član Planinarskog društva „Volujak“ Gacko.

Ukoliko vas interesuju detalji možete poslušati u audio zapisu ovog razgovora…a tu su i slike, koje često bolje od riječi prenose emocije…

Dingo i Đorđe