Radnici Komus-a jutros obustavili rad zbog neisplaćenih plata

Nakon ledene kiše koja je noćas padala led je okovao gradske ulice i kada smo svi očekivali brzu reakciju Komus-a, kako nam je u prvom navratu rečeno, u međuvremenu smo saznali da su radnici Komus-a jutros  obustavili rad  zato što im je poslednja plata isplaćena za avgust i to prije više od mjesec dana.

Nezvanično saznajemo da su na Badnji dan dobili samo dio septembarske plate, koliko su imali na raspolaganju na računu.

Kako nam je potvrdio predsjednik sindikata ovog preduzeća Milenko Radmilović, zbog neisplaćenih plata radnici od jutros ne voze smeće i ne čiste ulice. Stanje je utoliko teže što je na kolovozu i trotoarima led, tako da je kretanje zaista otežano.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković kaže da nije direktno razgovarao sa radnicima, jer kako ističe niko kod njega nije dolazio, a za prekid rada saznao je iz medija.

Novca trenutno nema, da bi se urgentno reagovalo, ali Milinković tvrdi da će u bliskoj budućnosti iznaći rješenje za probleme u „Komus“-u, ali i u „Vodovodu“.

Iako su, kao što smo već informaisali javnost, magistralni i  regionalni putevi u Opštini prohodni, za gradske ulice se to isto ne bi moglo reći.

U Sindikatu Komus-a ističu da su prošle sedmice kontaktirali načelnika opštine Gacko, ali kažu da im je rekao da nema novca za njih, što je prema riječima, Radmilovića izazvalo revolt radnika. Trenutno Opština Gacko duguje Komus-u 144 hiljade KM.

Termoelektrana Gacko takođe ima svoje obaveze prema ovom preduzeću, a njihov dug iznosi 80 hiljada KM, no predstavnici radnika trde da su ih takođe kontaktirali, ali da nisu dobili nikakva obećanja o eventualnoj isplati.

Ističu da ukoliko bi dobili pomenuta sredstva da bi mogli isplatiti sve tri plate koliko im trenutno poslodavac duguje, ako izuzmemo minimalni dio septembarske plate koji su dobili, kao što smo rekli, uoči Božića.

Milinković ne obećava u ovom trenutku brzo rješenje, kaže da će ulice biti očišćene, ali ne znamo kada. Obzirom na dugovanja i Termoelektrane i Opštine prema Komus-u, nadamo se da će se uskoro naći rješenje, da će radnici primiti bar neki dio zarađenog novca, kako bi mogli da prežive ova teška vremena.

Naravno, u interesu je svih građana Gacka da nam ulice budu što prije čiste, ali i da odvoz smeća funkcioniše.

Kompletnu izjavu načelnika opštine Gacko koju je dao novinarima Radio Gacka i Alternativne televizije poslušajte ovdje…