//Забрана паљења гума за првомајске празнике

Забрана паљења гума за првомајске празнике

Из Кабинета Начелника и Одјељења за инспекцијске послове Општине Гацко саопштили су да ће у  периоду  до првог маја бити пооштрен надзор на локацијама на којима је у претходним годинама уочено паљење гума. Надзор ће се вршити дроном, а у акцији контроле и спречавања ове незаконите радње учествоваће и комунални полицајци, ватрогасци и добровољци,

На том трагу, упозоравају се и власници вулканизерских радњи да не дозволе неовлашћено узимање гума за потребе изазивања пожара и угрожавања животне средине,  живота и здравља грађана.

Сходно одредбама Закона о прекршајима, као и Закона о заштити ваздуха, за починиоце који буду затечени у вршењу ове незаконите радње  прописане су новчане казне до 500 КМ. У складу са одредбама Закона о прекршајима, за прекршај који почини малољетно лице до 14 година, казниће се његов родитељ или старатељ. Такође, трошкови уклањања гума и санације терена биће испостављени лицима која буду затечена у вршењу ових радњи.

Из општинске управе наводе и да је овакава акција неопходна, колико због заштите животне средине, толико и због тренутне епидемиолошке ситуације у нашој општини.

Контакт телефон за пријаву мјеста на којима је уочено  одлагање гума је 066/983-378.