ДАН ОПШТИНЕ ГАЦКО И 80 ГОДИНА ОД ПРВОГ ПУЦЊА У СРЦЕ ЗЛА

Јуче је у Брљеву код Гацка обиљежен Дан Општине Гацко и 80 година од Шестојунског устанка против Независне Државе Хрватске.Данашње обиљежавање започело је симболичним изношењем заставе на брдо Гат, гдје је јутрос постављен камен темељац за спомен крст посвећен јунацима палим за слободу.

Након повратка са Гата, служен је парастос код споменика на Брљеву, а цвијеће су положили представници Општине Гацко, Борачке организације Гацко, као и потомци свештеника и војводе Радојице Перишића. У свом обраћању, начелник општине Огњен Милинковић истакао је да ће на наредној сједници Скупштине општине покренути иницијативу да се брдо Гат прогласи за јединствено културно-историјско добро. Такође, начелник Милинковић казао је да ће спомен – крст на Гату бити видљив из готово свих дијелова гатачке општине, те да ће народ овог краја завјетно подсјећати на жртву и саборност наших предака, али и на прву побједу над завојевачем који је поробио Европу.

Професор Цетињске Богословије, др Васиљ Јововић подсјетио је на јуначку прошлост овог краја и на значај устанка подигнутог на данашњи дан прије 80 година. Такође, професор Јововић указао је и на важност културе сјећања на жртве усташког геноцида.

У културно – умјетничком дијелу програма наступали су чланови КУД-а „Зеленгора“, пјесникиња Драгица Ивановић и гуслари Радан Бјелоглав и Михајло Елез.

Више у прилогу: