Историчар Драга Мастиловић о недоумицама које прате Јунски устанак

У суботу 5. јуна у  Парохијском  дому у Гацку одржано је предавање и разговор о Јунском устанку. О недоумицама и дилемама  око овог значајног догађаја говорио је Драга Мастиловић, историчар и декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

„ Размишљајући о чему да говорим ја сам се опредјелио да предочим неке дилеме и недоумице око Јунског устанка и да прикажем дубинске коријене устанка, јер историја је процес и ништа се не дешава случајно већ је последица дугог трајања које у једном тренутку изађе на површину“,  истакао је  Мастиловић.

Мастиловић се Јунским устанком бавио прије 20-так година и , како сам каже, мислио је да је апсолвирао ову тему. Нови документи су донијели нова сазнања, па ће ово бити његова тема за Научни скуп историчара, који ће се у септембру одржати у Гацку.

Као датум шести јун није споран, дилема је једино да ли је тога дана донешена одлука  о устанку или је устанак почео, јасан је Мастиловић. Он истиче да је неопходна верификација Јунског устанка у уџбеницима историје, као и буђење колективне свијести о овом догађају.

Послушајте дио прдавања: