ДОБРО ПОЉЕ: ПОМЕН ЈУНАЦИМА ПАЛИМ ЗА СЛОБОДУ

Код споменика у Добром Пољу, општина Калиновик, јуче је служен парастос за 17 погинулих бораца Војске Републике Српске, припадника славом овјенчане 18. херцеговачке бригаде, који су погинули на калиновачко – трновачком ратишту.

У свом обраћању присутнима, предсједник Скупштине Борачке организације Гацко Алекса Слијепчевић, нагласио је да је од суштинског значаја да се на овај начин присјећамо оних који су живот дали како би ми данас живјели слободу.

„Налазимо се на мјесту гдје је 2015. године у знак захвалности подигнут споменик за 17 бораца Гатачке бригаде страдалих на овом ратишту. Подсјетник је великих страдања најхрабријих, који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, и то не смијемо никада заборавити. Слава свим борцима који су пали за слободу отаџбине“, казао је Слијепчевић.

Парастосу су присуствовали начелници општина Калиновик – Радомир Сладоје, Трново – Драгомир Гаговић, и начелник општине Гацко – др Огњен Милинковић са сарадницима.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић нагласио је значај културе сјећања на све оне који су дали свој допринос стварању Републике Српске, а поготово на борце који су за наш опстанак на овим просторима дали своје животе. „Данас је 28 година тужног, али и поносног сјећања на седам бораца који су своје животе положили на бранику отаџбине, за ово што ми данас имамо, а то су слобода и Република Српска. Данас се сјећамо 17 бораца Гатачке бригаде који су погинули на трновачком и калиновачком ратишту. Култура сјећања на борце отаџбинског рата, поготово на погинуле, је веома битна, и ми ћемо сада и убудуће се сјећати и гајити култ борца отаџбинског рата. Не можемо да заборавимо жртву коју су поднијели, дајући свој живот или дијелове тијела за оно што ми данас имамо“, рекао је Милинковић, захваљујући се великом броју Гачана који су данас оставили све своје обавезе како би данас били у Добром Пољу, те истакао да и та чињеница указује да у народу Гацка итекако постоји свијест и поштовање жртве за слободу.

Предсједник Регионалног одбора БОРС-а Слободан Илић истакао је да је код овог споменика данас лијепо видјети дјецу и саборце погинулих српских ратника, који поштују традицију и његују сјећање на све оне који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.