ФЗО омогућио бесплатну рехабилитацију за ковид пацијенте болнички лијечене

На пулмолошкој медицинској рехабилитацији до марта је било 235 осигураника који су прележали корона вирус, за шта је Фонд здравственог осигурања Републике Српске издвојио око 350.000 КМ, стоји на сајту Фонда.

Рехабилитација се може одобрити у трајању до 28 дана, што нам је потврђено и у Дому здравља Гацко, и то на основу отпусног писма и одговарајуће дијагнозе, без комисијског одлучивања. Могућа је и обнова рехабилитације у трајању до 14 дана, о чему одлучује Комисија Фонда.

Осим отпуснице из болнице потребна је и упутница породичног љекара, а у Бањи Врућици кажу да се може донијети и препорука пулмолога, која ипак није неопходна.

Пост ковид рехабилитација се може спровести у ЗТЦ “Бања Врућица“ Теслић и Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић“, установе које за сада једине имају дозволу ресорног Министарства за овај вид рехабилитације, стоји на сајту ФЗО.

Пост ковид пацијенти, који су болнички лијечени, треба да се сами пријаве на број централе у Бањи Врућица – 053/410-690, иако то може учинити и продични љекар.

Директорица Дома здравља Гацко Невена Мандић потврдила је наведено, рекавши да су представници Бање Врућица тим поводом били у посјети нашој здравственој установи.

Мандић каже да су ковид пацијенти из нашег града упознати са овим правом на бесплатну рехабилитацију након болничког лијечења, али да углавном нису заинтересовани.

На сајту ФЗО напомињу и да су  обољели од корона вируса ослобођени плаћања партиципације, те све услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање за њих финансира у потпуности ФЗО.

Иначе, у пословници ФЗО Гацко су нам потвдили да они нису надлежни када је у питању ковид рехабилитација након болничког лијечења, већ се тај контакт одвија између пацијента, Дома здравља Гацко и рехабилитационих центара који су одлуком надлежног Министартсва одређени за овај вид рехабилитације.