Владика Димитрије поводом наставка градње и уређења околине Храма посјетио Гацко

Изградња новог Саборног храма Свете Тројице у Гацку улази у завршну фазу судећи према информацијама које смо јуче добили након састанка епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија  са начелником општине Гацко Огњеном Милинковићем и сарадницима, представницима Црквене општине и одбора за градњу из Гацка.

Подсјећања ради градња Храма почела је 2002. године, а ради се према пројекту архитекте Предрага Ристића. Предсједник одбора за градњу је Костадин Јегдић.

О уређењу трга, а самим тим и околине Храма за Радио Гацко говорио је начелник Милинковић који је нагласио да је општина издвојила 350 000КМ за ову намјену.

Он каже да је међународни тендер за уређење Трга расписан прије 20-ак дана, што би према његовим ријечима значило да ће тендерска документација бити завршена средином јула, како би радови почели.

Детаље о завршним радовима у самом вјерском објекту изнио је старјешина Храма Свете Тројице у Гацку Велимир Ковач, који је рекао да је већ 80 000КМ уложено у под од 100 000КМ, које је како каже Ковач, донирала Влада РС.

Констатује да ће се радови у унутрашњости богомоље одвијати упоредо најављеном уређењу околине и додаје да ће се осим пода у наредним периоду радити и иконе на иконостасу, који је донирала породица Анке Говедарице из Америке, а потребно је набавити и мобилијар за цркву.

Ковач каже да за живопис још немају израђен пројекат, док је за завршетак пода потребно још 140 000КМ.

Детаљније у прилогу који слиједи…