Автовац у свјетлости Преображења Господњег

Пише: Алексије Гргур

У присуству неколико стотина вјерника јутрос  је у порти храма Светог  Василија Острошког и Тврдошког прослављен празник Преображења Господњег. Светом литургијом началствовао је игуман манастира Завала Василије Копитић, уз саслужење старјешине автовачког храма Миодрага Вртикапе. Током литургије освећено је и грожђе које је након причешћа подијељено вјерном народу, у знак захвалности Богу за изобиље плодова.

Игуман Василије даровао је Саборном храму иконе Светог Василија Острошког и Светих Новомученика Придворичких. Отац Миодраг Вртикапа захвалио се на овим даровима наводећи да нас  дан Преображења Господњег подсјећа колико је важно да се и ми сами преображавамо, и да учинимо себе бољим  него што смо били.

Већ по традицији, саборовање је настављено културно – умјетничким програмом, гдје су се представили чувари народних обичаја нашег краја, а послужење за све госте било је уприличено у порти храма.

У 12 часова у Автовцу је почео први „Куп Преображења“, фудбалски турнир чијом ће финалном утакмицом и додјелом награда, вечерас бити завршено прво „Културно – спортско љето“, манифестација чији је покровитељ Општина Гацко.