„Vjetrovi su probudili sjenke“ Jovana Bratića predstavljena gatačkoj publici

Četvrta zbirka pesama Jovana Bratića „Vjetrovi su probudili sjenke“ predstavljena je u ponedeljak u prijatnom ambijentu Narodne biblioteke u Gacku.

Iako je široj publici poznatiji kao strip-umetnik, Jovan Bratić se u proteklih 15 godina nenametljivo etablirao i kao značajno ime u hercegovačkom pesničkom svetu.

Poklonik tradicionalnog rimovanja u poetskom izražavanju, o sebi je rekao da se pesništvom „zarazio“ čitajući Dučića, Šantića, Rakića, Jesenjina, koji su dodirivali njegovu dušu.

Od prve pa do četvrte zbirke Jovan, u svojim pesničkim ciklusima ostao veran zavičaju u nastojanju da pesmama zaustavi protok vremena na skoro fotografski način, rekao je pesnik i profesor Đorđe Dabarčić..

Zbirka „Vjetrovi su probudili sjenke“ sadrži 115 pesama i predstavlja svojevrsni presek stvaralaštva Jovana Bratića. Njegove pesme su objavljivane i u velikom broju časopisa, zbornika, a deo su i „Hercegovačkog vijenca“ koji je priredio Gedeon Stajić.

Poetskoj noti pesničke večeri su doprineli Milica Gordić i Goran Duka koji su čitali stihove, kao i sestre Radmilović interpretacijom etno pesmama.

Promociju su organizovali SPKD Prosvjeta Gacko i Narodna biblioteka.

Opširnije u tonskom prilogu: