Вукота Говедарица : Режим хоће да поништи разлике између себе и опозиције

Текст на који је услиједило Саопштење за јавност из Кабинета начелника општине Гацко Огњена Милинковића

„Режим српско политичко јединство са намјером интерпретира у контексту заједништва и саборности јер је то идеална прилика да се пониште све разлике између опозиције и власти и убије свака нада да Република Српска може бити много другачија.

– Уколико неко покушава да постави тезу како је данас на политичкој сцени потребно српско јединство као прије скоро три деценије а да би иста била одржива, онда би требало уважити неке догађаје који се пренебрегавају или са намјером заборављају – написао је на фејзбук профилу бивши предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Да би данас српско јединство било постигнуто као некада, онда је, подсјећа он, јединствено требало одбити Венс-Овенов план који је подразумијевао Босну и Херцеговину без Републике Српске.

„Јединство би подразумијевало и личност коју нису стране војне и обавјештајне службе довеле на власт у оним временима када су почињали дувати неки „свјежији вјетрови по Балкану“. Како градити јединство са човјеком који је извршавао Вестендорфове (Карлос) прохтјеве међу којима је и брутално политичко уклањање предсједника Републике Српске Николе Поплашена“, подсјећа Говедарица.

На жалост, констатује он, доста је таквих примјера: од предаје Јасеновачке грађе до предаје Брчког.

„Шта би човјек морао да уради како би отворио очи појединцима и објаснио да је данас Додик то исто јединство претворио у страначку кампању? Ако је у питању јединство, зашто онда заједно нисмо потписивали ту неку петицију против Инцкове одлуке, која узгред буди речено само треба да послужи СНСД-у искључиво у сврху наредних избора. Ако смо баш толико јединствени зашто онда све српске политичке партије нису направиле скуп на Мраковици и у духу заједништва послали јавности поруке у којима сигурно не би извријеђали српску дијаспору“, наводи Говедарица.

Он наглашава да је „српско политичко јединство са Додиком утопија али не зато што то супротна страна тако види већ зато што Додик никада није интерес третирао као општи појам већ искључиво као лични или партијски“.

Наравно, наводи он, режимски медији ће се увијек истински потрудити да учествују у индоктринисању друштвене заједнице како би манипулација била питка и једноставна.

С времена на вријеме, према његовим ријечима, у томе ће им помоћи људи из опозиционих редова који су по карактеру врло слични Додику и његовим режимлијама.

„Режим српско политичко јединство са намјером интерпретира у контексту заједништва и саборности јер је то идеална прилика да се пониште све разлике између опозиције и власти и убије свака нада да Република Српска може бити много другачија. Земља у којој ће политичка моћ бити одговорна пред законом и институцијама које га спроводе“ наводи Говедарица.

На крају своје објаве, Говедарица констатује да политичко јединство не постоји.

„Постоји само усаглашен став по питању наметнуте Инцкове одлуке. И ништа више. Ништа више за онога који у себи препознаје разлику у односу на режим. За онога ко не препознаје ту разлику и безрезервно говори у име опозиције то се врло вјероватно може назвати јединством“, закључује Говедарица.