Priprema ogreva u Gacku

Gacko je jedna od opština u Republici Srpskoj koja nema gradsku toplanu pa su građani prinuđeni da se sami snalaze za ogrev.

Mada grejna sezona zvanično počinje 15.oktobra, svežije noći i jutra zahtevaju da se prostorije dogrevaju. Većina se postara da do kraja leta obezbedi ogrev što, pored ostalih priprema za zimu i spremanja đaka za školu, nije zanemariva stavka u kućnom budžetu.

Ove godine su drva skuplja u proseku za 7 maraka po kubiku. Zoran Jovanović, šef odeljenja ŠG „Botin“ u Gacku nam je potvrdio da je cenovnik JP „Šume RS“ krajem prošle godine promenjen, pa sada kubik trupaca prve klase na kamionskom putu sa PDV-om košta 81,90 KM. Druga klasa je 69,03 KM, dok metarsko drvo prve klase na lageru košta 72,54 KM. Nešto povoljnija je druga klasa i iznosi 60,84 KM.

Stanovništvo se uglavnom odlučuje za seču u sopstvenoj režiji, što je i najpovoljnije. Dugi trupci na panju su 49,14 KM, dok su sečeni na metar 43,29 KM po m3.

Prema rečima Jovanovića, šuma se trenutno seče na Čemernu, Ljeskovom Dubu, pod Gradinom i u Vranjskom Dolu. Iz Odeljenja ŠG „Botin“ izdaju potvrde i za seču u privatnim šumama.

Dosta je onih koji se greju na gatački lignit. Cena još uvek nije utvrđena kao ni početak prodaje stanovništvu saznali smo u ovom preduzeću. Uprava če to uraditi narednih dana,

Zbog visoke cene električne energije malo građana se odlučuje za ovakav način grejanja, ali je posljednjih godina sve je popularniji pelet. Njegova cena varira tokom godine, pa je van sezone ona oko 280 KM po toni, dok u sezoni prelazi 300, a ako dođe i do nestašice na tržištu, prelazi i 360 maraka.

Procjenjuje se da oko 2 tona zagrijava 80 kvadrata stambenog prostora u toku jedne zime. Pelet nije moguće kupiti na području Gacka pa se više kupaca odlučuje na zajednički prevoz najčešće iz Foče, Čajniča ili sa Sokoca.

Zavisno od dubine džepa naši sugrađani se dovijaju i za domaćinstva biraju najpovoljniji način grejanja. Ogrev se mora obezbediti jer grejna sezona u našem gradu traje i po sedam meseci.