//Саопштење Начелника општине Гацко

Саопштење Начелника општине Гацко

Из кабинета Начелника општине Гацко, стиже нам следеће саопштење које преносимо у цјелости:

„Поводом јуче објављеног текста на БН порталу да је Општина Гацко прво асфалтирала пут па онда расписала тендер, обраћам се јавности у циљу истинитог информисања и изјављујем сљедеће:

Информације у тексту који је објавио БН портал, позивајући се на писмо Вукоте Говедарице су лажи креиране са циљем дезинформисања јавности и прављења што више непостојећих афера које по њиховом плану треба да произведу хаос путем криминализације свих људи који учествују у актуелној власти како на локалном тако и на републичком нивоу.

Што се тиче асфалтирања предметног пута, дужине 500 метара, тачно је да је исти већ неколико година, и за вријеме претходне власти био у плану за санирање, па тако и ове године. За разлику од претходне власти, ми смо расписали тендер да реализујемо ту активност али је у међувремену, у приватној режији, навучен слој асфалта на ту дионицу, те се овим путем и захваљујем донатору јер је то била обавеза Општине. Као доказ прилажем вам ИЗЈАВУ ИЗВОЂАЧА РАДОВА у којој се види да Општина Гацко није наручила нити реализовала тај посао.

Мојим доласком на чело Општине, односно на мјесто Начелника, затекао сам прави хаос у администрацији, дефицит у буџету, неисплаћене плате радницима, неисплаћене а приспјеле обавезе од преко шест милиона марака, укупан дуг преко дванаест милиона, те масу криминалних активности и дјела које је учинила претходна власт и коју ће на жалост платити буџет општине Гацко.

Све наведено сам препустио Институцијама и органима који су задужени за утврђивање кривице и одговорности било кога, јер моја политика, за разлику од Вукотине, није свађање нити политичка трговина са грађанима Гацка. Моја политика, као и политика СНСД-а, странке којој припадам, јесте помирење и просперитет ове општине колико је то уопште могуће после Вукотине дугогодишње владавине. И ове и сигуран сам још низ година ће требати озбиљног рада на рјешавању нагомиланих проблема које је оставила дугогодишња Вукотина владавина.“

Такође преносимо изјаву Вукоте Говедарице (https://www.rtvbn.com/4013438/nacelnik-gacka-asfaltirao-put-pa-raspisao-tender), на коју је реаговао начелник општине Гацко:

„Начелник општине Гацко у августу је донио Одлуку о покретању поступка јавне набавке, којом је конкуренцијским захтјевом намјерио да реконструише, односно пресвуче, дио локалног пута ка селу Данићи. Наведена јавна набавка је вриједности 47.000 КМ без ПДВ-а. 1. септембра начелник општине Гацко донио је Одлуку о поништењу јавне набавке јер је Одлука о покретању поступка пропала имајући у виду да ниједна понуда није приспјела у одређеном року“, навео је Говедарица.

„6. септембра начелник општине Гацко расписује опет јавну набавку са истом процедуром, истим предметом уговора и износом вриједности радова. Рок за преузимање тендерске документације одређен је за 14. септембар. 16. септембар је одређен као рок за пријем понуда са прецизном сатницом од 9 сати и 30 минута. Исти датум је био предвиђен као рок за отварање понуда“, додаје он.

Све би то, каже Говедарица, било у складу са актуелним прописима који дефинишу ову област да радови на поменутом пројекту нису завршени 11. септембра.

„Дакле прије времена који прописује рок за отварање понуда. Пројекат је реализован прије него што је општинска комисија отворила понуде, прије него што је вредновала најповољнију понуду, прије него што је могао бити остављен рок за евентуалну жалбу и наравно, прије него што је начелник донио Одлуку о избору најповољнијег понуђача“, истакао је он.

„У земљама у којима демократија промовише владавину права и гдје појам одговорност не представља само једну ријеч коју вјетрови лако носе, послије оваквог скандала, изабрани представник народа поднио би оставку и упутио извињење јавности. Али у државама гдје је партијски интерес испред интереса народа и гдје је етика привилегије неприкосновена, тако нешто је немогуће видјети“, наводи Говедарица  између осталог.

„Господин Милинковић у задње вријеме обавезно реагује на моје политичке ставове а који се тичу републичке политичке сцене. Наравно то чини са великим задовољством по налогу Извршног комитета из бањалучке  централе, управо онако како су своје задатке обављали млади скојевци на позив врха партије, безосјећајно и брутално. Биће занимљиво шта ће јавности казати послије евидентних и намјерних пропуста које је починио у овом случају“, стоји у објави Говедарице.