//Сачувајмо аутохтоно гатачко говече

Сачувајмо аутохтоно гатачко говече

Гатачком говечету које представља  значајан генетички ресурс  РС  пријети изумирање  због чега су надлежне општинске службе интензивирале активности на заштити ове аутохтоне  пасмине. У пројекат заштите се укључио и  републички ниво кроз пројекат генотипизације који проводи Институт за ганетичке ресурсе из Бањалуке.

Гатачко сиво говече највише је заступљено у Гацку али га има и у сусједним општинама Билећи, Невесињу, Љубињу и Калиновику.  Малобројна грла се узгајају и у појединим општинама Црне Горе са већом надморском висином.

„Ријеч је о веома издржљивој раси која обитава на надморској висини од 900 метара и више, карактеристичне је сиве боје и представља симбол наше општине“ – каже Душан Андријашевић, инжењер пољопривреде у Земљорадничкој задрузи Гацко.

Једна од карактеристика ове пасмине је и висок проценат млијечне масти који достиже и до 6 процената.

Андријашевић је подсјетио да  је то била доминантна раса крава на подручју Гацка све до деведесетих година прошлог вијека, али данас пољопривредници,  зависно од потреба, узгајају и неке друге пасмине. Према његовим ријечима  дугорочни план је да се сва грла која су потенцијално аутохтона раса  испитају генотипски и заштите како би опстала на  нашим просторима.

Андријашевић је рекао да су обилазећи пољопривреднике  узимали и узорке за банку животињских гена. Када буде завршена комплетна анализа свих узорака а у овој фази их је 350 , имаћемо јасну слику генетичког профила сваке узорковане јединке  објаснио је Андријашевић.

Опширније у тонском прилогу :