Вече знаменитих Гачана-Саве Владиславића и Стојана Ковачевића

Синоћ је у Гацку у Дому културе отворена изложба под називом“Дипломата Петра Великог – Сава Владиславић Рагузински, представљен роман аутора Велимира Ивановића „ Дурбин Грофа Саве Владиславића“ и одржана свечана академија „Бранич свога рода“ посвећена гатачком великану Стојану Ковачевићу.

„Једна таква личност, као што је био Сава Владиславић дуго је била гурнута на маргину историје“, истакао је начелник општине Гацко Огњен Милинковић отварајући синошњу изложбу.

Он је нагласио да је Сава Владиславић потекао из малог села Јасеник код Гацка, а да је касније под турским зулумом морао побјећу у Требиње и Дубровник.

Изложба садржи детаљну презентацију више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија који свједоче о животном путу и дјелу Саве Владиславића и први пут је отворена у Галерији Радио-телевизије Србије.

Коаутор изложбе, Бранко Вукомановић, потомак грофа Владиславића је веома емотивно и са поносом говорио о породици из које су потекли многи кнезови и народне вође.

„Роман „Дурбин грофа Саве Владиславића“ је усмјерен на најшири круг читалачке публике и показује да и прегаоци који немају никаква ограничења у учењу и знању немају препреку да стигну до највећих висина“, истако је аутор Велимир Ивановић.

Ивановић је за овај роман истраживао документа из разноврсних архива и библиотечку грађу о мјестима гдје је Владиславић боравио, приказао амбијент и атмосверу живота.

Oрганизатори ове културе вечери били су Општина Гацко, ЈУ “Културно-спортски центар“Гацко  у сарадњи са РТС-ом, ЈУ „Музеји и галерија Никшић“, те Црквене општине Гацко и Никшић.