ОО СДС обиљежио 103 године од уласка српске војске у Гацко

Општински одбор Српске демократске странке Гацко  јуче је обиљежио 103 године од уласка српске војске у ослобођено Гацко 1918. године.

 Пригодно сјећање на завршетак Великог рата уприличено је код спомен обиљежја у Автовцу  на којем су уписана имена 36 жртава  непријатељског терора. Ријеч је о угледним српским домаћинима, добровољцима који су одбили  присилну мобилизацију у редове аустроугарске војске.

Чланови ОО СДС Гацко положили су вијенац,  прислужили свијеће и одали почаст жртвама које је српски народ  дао у борби за слободу  у рату 1914 – 1918. године.

 Обраћајући се присутнима код Споменика у Автовцу, Вукота Говедарица- члан Предсједништва СДС је рекао да ће Клуб одборника СДС покренути иницијативу у Скупштини  наше општине да се 20. новембар уврсти у Календар  историјских догађаја значајних за општину Гацко и да се у континуитету  и достојанствено обиљежава свих наредних година.

 О карактеру и аспектима Првог свјетског рата  у којем је српски народ платио високу цијену говорио је професор историје Милан Савић. Нагласио је такође, да су Гачани  дали највећи број добровољаца у Првом свјетском рату у односу на број становника.

Након вишевјековног ропства под Турцима а од 1878. године под Аустроугарском, улазак српске војске 20. новембра 1918 . године  у Гацко представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ Гацка и Херцеговине.