100 година гатачке Гимназије

Гатачка  Гимназија ове године обиљежава значајан јубилеј –  100 година постојања и успјешног рада. Из богате архивске документације издвајамо податак да је  Нижа реална гимназија у Гацку  почела са радом 21. новембра, 1921. године. За директора је  именован Душан Таминџић, у први разред су уписана 63 ученика од којих  је  45-оро  с успјехом завршило разред.

6. децембра, 1967. године тадашња Гимназија се преселила у садашњу зграду и носи име „Шућрија Ћимић“ до  4. јуна, 1975. године  када је основан  Средњошколски центар са истим именом.

Одлуком СО Гацко од  25. августа , 1993 . год.  Средњошколски центар носи име знаменитог Гачанина Пера Слијепчевића.

Кроз вијек постојања и рада гатачка Гимназија је изњедрила  бројне познате личности које су дале значајан допринос у сферама науке, културе, просвјете, образовања, умјетности , значајне спортисте и сл.

„Средњошколски центар“ се данас поноси ученицима и наставницима који запажене резултате постижу на бројним такмичењима у Републици Српској и шире – каже директор Александар Пуровић. Према ријечима Пуровића овај значајан јубилеј биће обиљежен Свечаном академијом 22.децембра а у припреми је и монографија „100 година средњошколског образовања у Гацку“.

Опширније у разговору :