Реаговање Удружења „Ветерани Републике Српске“

На адресу Радио Гацка стигло је реаговање Удружења „Ветерани Републике Српске“, Општински одбор Гацко, а поводом саопштења Борачке организације Гацко. Реаговање преносимо у цјелости:

Медијска расправа са саборцима, ма у кјојој Организацији, Удружењу или политичкој партији они дјјеловали, није манир припадника ратних „Ветерана Републике Српске“. Али, ако Дионичарско друштво звано Борачка организација општине Гацко жели јавну расправу онда ми „Ветерани Републике Српске“ дајемо јасан и недвосмислен одговор:

Лицемјеран  је покушај ОБО Гацко да нама ветеранима приписују страначко дјеловање ако је свим нашим саборцима веома добро познато да да управо њихови функционери дуже од 20 година сједе у Скупштинама свих нивоа.

Већ дуго траје бахаћење десетак истих ликова у Гацку који су до сада инкасирали више од 2 милиона КМ, наводно штитећи права својих сабораца па и наша права као ратних ветерана.

Јавност коначно треба да зна да је правни статус „Ветерана Републике Српске“ у Републици Српској и БОРС-а – исти, а кључна разлика је у томе што Борачка организација располаже милионима због привилегије да даје мишљење о томе ко јесте а ко није борац. Управо злоупотребом те привилегије, БОРС је произвела 260 000 бораца на буџету Републике Српске чиме је изједначила праве борце и огроман број дезертера и донатора, те тиме довела истинске борце у понижавајући материјални положај. Постоји буџет који може поднијети потребе бораца, али не и у збиру бораца са онима који немају никакве везе са са активним учешћем у борбеним дејствима, а које је управо БОРС ставила на списак равноправних корисника.

То да су ветерани Републике Српске удружење са истим правним статусом управо потврђује наше учешће у републичким протоколима на Крфу гдје је наша делегација ишла да се поклони сјенама наших Солунаца, за разлику од челника Борачке организације који су годинама за једне те исте људе обезбјеђивали љетовања, бање и друге дестинације а да на свој списак никада нису ставили ни једног припадника „Ветерана Републике Српске“.

Одговорно тврдимо да је прави разлог њиховог напада на нас, уствари одбрана дугогодишњих привилегија, јер братији из БО Гацко, мало је и два милиона у односу на први пут додијељених 10 хиљада марака за функционисање и рад ратних „Ветерана Републике Српске“ у општини Гацко!