//Zabrinjavajući procenat dece sa deformitetima

Zabrinjavajući procenat dece sa deformitetima

Istraživanje iz Srbije pokazuje da 70% dece ima neki deformitet tokom rasta i razvoja. Karton razvoja koji u Školi sporta „Spartakus“ vode za svakog polaznika pokazuje da je i u Gacku prisutnost deformiteta gotovo alarmantna i da bi se moralo ozbiljno i sistemski pristupiti ovom problemu.

Fizioterapeut Slobodan Gutović ističe da su deformiteti uočeni kod velikog broja mališana. U srednjoj grupi koja obuhvata decu uzrasta od 5- 6 godina su oni u početnoj fazi, dok su u starijoj grupi- kod dece od 7-8 godina već izraženi.

U zdravom telu je i duh zdrav, moto je od antike do danas. Sociološkinja Jelena Jovović ističe da nastoje da se deca animiraju da usvoje zdrave životne navike, a da fizička aktivnost i radoznalost budu ono čime se vode u životu i odrastanju.

Iako deluju tek nešto više od pola godine, škola „Spartakus“ je već pobrala simpatije zajednice. Okupili su veliki broj mališana, a multidisciplinaran pristup  i posvećenost već daju efekte.

O ovoj školici se priča, aktivnosti koje su realizovane- od sankanja na Čemernu i skijanja na Ravnoj planini do dnevnih izazova kojima animiraju svoje polaznike, skreću pažnju javnosti.

Ovog vikenda idu u posetu Avantura parku na Ublima.

Opširnije u tonskom prilogu: