//Општина Гацко обележила свој дан

Општина Гацко обележила свој дан

Дан општине Гацко данас је обележен код споменика устаницима на Брљеву где је 6. јуна пре 81 годину пукла прва устаничка пушка у Европи.
Сељани су тада предвођени попом Радојицом Перишићем, пуцајући на усташе, пуцали на сав фашизам који је надирао. Био је то израз очаја и реакција на злочине, јер су усташе непосредно пре тога њихове комшије, Србе са Корита бацили у јаму – истакнуто је на данашњем скупу.
Обележавање Дана општине је почело јуче Брдском трком „ГАТ 2022“ предавањем и разговором о Јунском устанку у Читаоници Народне библиотеке, а настављено јутрос када је група младића изнела заставу на брдо Гат, зборно место устаника.


Помен парастос попу Перишићу и његовим страдалим саборцима служили су свештеници Автовачке и Гатачке парохије.

Цвеће на споменик су положили представници Општине Гацко, општинске Борачке организације и чланови Равногорског покрета. Свечаности је присуствовао и начелник општине Билећа Веселин Вујовић.
Присутнима се обратио начелник општине Огњен Милинковић који је истакао да је Гацко успело да сачува успомену на устанак иако је његов значај минимизиран у периоду после другог светског рата.
Континуитет борбе за слободу је овде веома битан, истакао је Алексије Гргур који је на данас на Брљеву говорио о околностима и историјском значају устанка.
У културно-уметничком програму су учествовали КУД Сава Владиславић и гуслар Никола Бошковић.

Више детаља у тонском прилогу: