//Одржана промоција књиге „Српско питање на прелому епоха“

Одржана промоција књиге „Српско питање на прелому епоха“

Синоћ је у Народној библиотеци одржана промоција књиге „Српско питање на прелому епоха“, аутора Милане Бабић у организацији гатачке „Просвјете“, а у оквиру манифестације Гатачко културно љето.

Ријеч је о одабраним интервјуима јавних личности из српског политичког и културног миљеа. Ауторка, иначе професорка српског језика и књижевности, истиче да ова књига садржи идеје учених и искусних људи из области политике и културе, како би се коначно ријешило српско питање које је компликовано.

Најављује ново допуњено издање, а у наредном стваралаштву дотаћи ће се и руских проблема, нарочито у Украјини.

О књизи су говорили и теолог, професор на Универзитету Источно Сарајево проф. др Дарко Ђого и публициста и преводилац Ранко Гојковић.

На презентацији су истакли, према њиховим ријечима, „негативну“ улогу Вука Стефановића Караџића у реформи језика, за кога кажу да је уништио српски језик.

На крају је публика имала могућност да постави питање, па је професор српског језика и књижевности Милош Шуковић изнио низ замјерки рекавши да је некоректно рећи тако нешто за Вука, који је доносећи пријекопотребне промјене у језику описменио народ, а да је професорица Бабић у сукобу интереса, што је изазвало доста полемике.

Присутни су били углавном студенти и ученици, гости из сусједних општина, а вече су српско-руским пјесмама употпуниле гимназијалке Јована и Бојана Радмиловић.

У име организатора кроз промоцију нас је водио директор Народне библиотеке и потпредсјеник СПКД „Просвјета“Гацко Радомир Вучковић, који је рекао да је најављени академик Ранко Поповић био спријечен да присуствује овој књижевној вечери. Више у прилогу…