Владика Димитрије служио свету архијерејску литургију поводом славе Храма Светог Прокопија у Луковицама

У селу Луковице, надомак Гацка, у недјељу 17. јула служена је света архијерејска литургија поводом славе Храма и села. Мјештани Луковица, околних села и бројни гости дошли су да се помоле Богу и чују благоугодне ријечи епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

Уз саслужење свештенства, домаћина ђакона и ктитора ове богомоље Јанка Кртолице из Инђије, овдашњег пароха Александра Гајића и ђакона Јакше Окиљевића, након литургије обављено је причешће вјерника.

„Кад су се сва наша чула обрукала онда нам је Бог дао шесто чуло, а то је вјера“, рекао је владика Димитрије. „Вјера није просто увјерење, знање да има Бога, вјера је заједница са живим Богом и живот по заповјестима божијим“, нагласио је епископ.

Ђакон Јанко Кртолица, који није рођен у Луковицама, али је са њима повезан поријеклом и срцем које га вежу за ово село емотивно и надахнуто је говорио шта за њега значи бити овдје, међу својима.

Акустична сеоска црква која је освештана 2015. године обогаћена је и благородним гласовима потомака Бојане и Јоване Радмиловић, док су дјечаци узели учешће у обављању саме литургије.

Често много озбиљнија и преданија вјери, дјеца су добила заслужене слаткише од владике који, трагом омиљеног херцеговачког епископа Атанасија, посебну пажњу поклања најмлађима.

Служба је најављена и за четвртак 21. јула , на сам дан посвећен Светом Прокопију.

Више у прилогу…