Обиљежено 30 година од оснивања Гатачке бригаде

Обиљежавање дана Гатачке бригаде почело је  парастосом погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у храму Свете Тројице у Гацку.

 Подсјећамо, славна Гатачка бригада је на први ратни задатак кренула 7. августа, 1992. године. За Републику Српску живот је дао 51 борац ове јединице ВРС која је дјеловала у оквиру Херцеговачког корпуса.

13 гатачких бораца је погинуло у другим јединицама, а 266 их је рањено током ратних дејстава. Кроз Гатачку бригаду је прошло 1 500 бораца, а сваки погинули је посмртно одликован. За ратне и војничке заслуге Гатачка бригада је одликована Медаљом Петра Мркоњића док је 8 гатачких бораца одликовано Медаљом мајора  Милана Тепића.

Цвијеће на споменик „Круна гатачким јунацима“ положили су  представници  Борачких  организација Гацка, Требиња, Билеће, Невесиња, Калиновика, Трнова, представници БО РС, представници Општине Гацко, представник конзулата Србије у Требињу, представници Удружења породица погинулих , рањених и несталих бораца ВРС, представници Р и ТЕ Гацко, чланови Ватрогасно-спасилачке јединице Гацко, чланови породица погинулих бораца и други грађани Гацка.

Уприличена је и посјета Спомен соби  гдје су прислужене свијеће. У Спомен соби су уписана имена 153 борца  ове бригаде и других формација који су због ратних збивања уточиште нашли у Гацку.

Као интервентна јединица ВРС,  Гатачка бригада је дала немјерљив допринос у одлучујућим борбама за стварање Републике Српске, од одбране Требиња до ослобађања Трнова, Тјентишта, Борака, Прења, борби око Олова, Илијаша, Горажда, Мостара, Сарајева…

Поводом значајног јубилеја – 3о година од оснивања  у сали Дома културе је уприличена свечана академија.

Честитку ОБО и саборцима упутио је ратни командант Херцеговачког корпуса генерал Радован Грубач.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић захвалан је храбрим борцима  Гатачке бригаде који су сачували Херцеговину и њен народ и апострофирао да је неоподно посветити више пажње борачким категоријама јер то свакако заслужују.

О ратном путу Гатачке бригаде говорио је Синиша Бољановић, ратни командант и нагласио да је ова славна бригада прошла сва ратишта у Херцеговини. „Нисмо изгубили ни метар територије, ниједан борац наше бригаде није пао у руке непријатеља. Најмлађи борац наше бригаде који је оставио живот на бранику отаџбине је имао свега 20 година а најстарији 55“ – нагласио је Бољановић.

Посебан дио свачане академије је посвећен српској мајци и њеном доприносу у борби за слободу о чему је надахнуто говорио професор Милош Шуковић.

Програм је употпуњен родољубивим пјесмама које су извеле   ученице основне и средње школе. Уз струне гусала о Гатачкој бригади је пјевао гуслар и борац ове славне бригаде Момир Моша Авдаловић.

Општинска борачка организација Гацко је наградила најбоље литерарне и ликовне радове  на тему „И ја сам дијете гатачке бригаде“.