Финансијски- никад тежи почетак школске године

Родитеља ни за лијека на улицама Гацка првог школског дана, ваљда бјеже од енормних цијена уџбеника или ће прије бити да су као прави домаћини свој задатак испунили на вријеме.

Сада је ред на ђаке који, углавном бојажљиво(првачићи)и са достојном озбиљношћу купују оно што им недостаје. Купују се уџбеници- минимално, ако се баш мора, а разлог је једноставан: књиге су прескупе!

Цијене су следеће: пети разред- 123 КМ

                                    шести- 214КМ

                                    седми- 217КМ

                                    осми- 247КМ

                                    девети- 232КМ

Родитељи кажу да је олакшавајућа околност што су књиге до четвртог разреда бесплатне. Иако и Општина Гацко од ове године субвенционише куповину уџбеника ( о чему смо већ писали, може sе наћи на сајту www.radiogacko.com), интересовање није веће, напротив ( у уводу смо објаснили због чега). У књижарама су нам потврдили и да је прибор скупљи у односу на претходне године, али незнатно.

Из угла родитеља све је превише. Дјеца из породица са скромним буџетом схватају озбиљност образовања више него она која имају „довољно или превише“, па купују и цијеле комплете, бескомпромисно одбијајући да их користе заједно.

Питамо се – колико књига данас стварно вриједи?

Дјеци, наставницима и свим просвјетним радницима желимо срећу и успјех, а ученике смо питали каква су њихова запажања овог 1. семптембра, наравно и какве су им амбиције. Послушајте…