Gačani se najviše greju na ugalj i drva

I dok je cena peletu vrtoglavo skočila, kupovina uglja i drva če vas koštati kao i prošle godine. Šta god da izaberete, nabavka ogreva je i dalje značajna stavka u kućnom budžetu.

Mada grejna sezona zvanično počinje 15.oktobra, svežije noći i jutra već zahtevaju da se prostorije dogrevaju. Veliki broj naših sugrađana je tokom leta obezbedio ogrev za zimu, mada ima i onih koji to rade ovih dana.

I dalje se najveći broj građana greje na drva. Cena ogrevnog drveta je ostala na prošlogodišnjem nivou rekao je za naš radio Zoran Jovanović, šef odeljenja ŠG „Botin“ u Gacku.

Kubik prve klase na kamionskom putu sa PDV-om košta 84,24 KM. Druga klasa je 65,52 KM, dok metarsko drvo prve klase na lageru košta 71,37 KM. Nešto povoljnija je druga klasa i iznosi 65,52 KM.

Mnogi se odlučuju za seču u sopstvenoj režiji, što je i najpovoljnije. Dugi trupci na panju su 50,31 KM, dok su sečeni na metar 46,80 KM po m3.

Prema rečima Jovanovića, ogrevnog drveta ima u dovoljnim količinama, a ima i interesovanja. Iz ovog gazdinstva je obezbeđen ogrev za obe škole, a ovih dana drva treba da isporuče Domu zdravlja u našem gradu.

Oni koji nemaju mogučnost ili vremena da organizuju i plate transport sa lagera, radije kupuju drva od prodavaca koji ih isporučuju na adresu, a cena je 110 KM po metru.

Dosta je onih koji se greju na gatački lignit. Cena je takođe na prošlogodišnjem nivou. Za tonu uglja treba izdvojiti 94 KM sa PDV-om, interesovanje je, kao i svake godine, veliko.

I dok su cene uglja i drva na nivou od prošle godine, cene peleta su otišle u nebo. Za tonu je potrebno izdvojiti najmanje 600 KM.

Procjenjuje se da oko 2 tona zagrijava 80 kvadrata stambenog prostora u toku jedne zime. Pelet nije moguće kupiti na području Gacka pa se više kupaca odlučuje na zajednički prevoz najčešće iz Foče, Čajniča ili sa Sokoca.

Zbog toga oni koji se greju na ovaj način ozbiljno razmatraju da pređu na struju ili neki drugi vid grejanja. Na šta god da izbor padne, sigurno je da prilično istanjiti kučni budžet koji je već na kolenima pod udarom inflacije.

Bilo kako bilo, ogrev se mora obezbediti jer grejna sezona u našem gradu traje i po sedam meseci.