24.Научни скуп историчара

24. Ћоровићеви сусрети у Гацку синоћ су отворени Свечаном академијом и додјелом награде „Владимир Ћоровић“ историчару Миладину Милошевићу који је по мишљењу стручног жирија „вишедеценијским радом на пољу архивистике и историографије дао изузетан допринос српској науци“. Свечаној академији је претходила изложба“Руско-српски односи у доба Петра Великог“ посваћана 350. годишњици од рођења Петра Великог.

Еминентни историчари у друштву организатора јутрос су посјетили Спомен – собу и прислужили свијеће те положили цвијеће на споменик“ Круна гатачким јунацима“.

Научни скуп историчара је почео у 9 часова излагањем реферата који су заступљени у овогодишњем Зборнику. Тема  Научног скупа је  „Српско национално питање у БиХ: историјски процеси, личности и идеје“. Како је рекао проф.др Драга Мастиловић  ријетки покушаји српске интелектуалне и политичке елите да формулишу српске националне циљеве  на простору западно од ријеке Дрине, завршавали су неуспјесима, због тога што су, као по правилу, долазили у вријеме сложених друштвено-политичких кретања и историјских процеса.“

Да је српско национално питање на простору БиХ кроз историјске токове неисцрпна тема за историчаре и научне посленике показали су  реферати из Зборника.

Жарко Лековић из Историјског института Универзитета Црне Горе је говорио о племену Дробњака из старе Херцеговине у борби за српско ослобођење и уједињење, проф. Милан Мицић се осврнуо на узроке и посљедице колонизације у 20. вијеку,  проф.  др Будимир Алексић о етничком и културном идентитету БиХ у свјетлу публицистичког и научног стваралаштва Лаза  М. Костића. Млади историчар Лазар Радан говорио је о војводи Мићу Љубибратићу у Херцеговачком устанку 1875. године.

„У бројним периодима страдања током вијекова окупације постојање манастира Озрен, Возућа и Удрим било је кључни фактор  опстанка српског народа и очувања његовог националног и вјерског идентитета на тим просторима“ – рекао је, између осталог, млади историчар  Немања Вујић.

О бурним дешавањима након распада Југославије, о ратним сукобима у БиХ кроз призму политике и медија  говорио је проф. Раденко Шћекић.

Промоција „Просвјетиних“ издања биће уприличена  у суботу у 11 часова у Данићима код манастира Св. Петра Зимоњића.

Ћоровићеви сусрети се одржавају под покровитељством Општине Гацко, Министарства науке и културе РС и у организацији СПКД“Просвјета „ Гацко.

.