Gatačkim stočarima isporučene junice u okviru IFAD projekta

U okviru IFAD projekta isporučioci mleka iz Gacka, kooperanti mlekare „Pađeni“, danas su preuzeli prve junice, od ukupno 44, kojima će obogatiti stočni fond.

Prema rečima Dragana Vučkovića, menadžera projekta Razvoj i preduzetništvo na selu, očekuje se da će efekti kroz povećanje isporučenog mleka, biti vidljivi već sledeće godine. Ukupna vrednost projekta je 1,3 miliona maraka, a Vlada je učestvovala sa 710 hiljada.

U projektu je učestvovala i mlekara „Pađeni“ koja je kooperantima omogućila da deo novca za junice plate u mleku. Nenad Vukoje, vlasnik mlekare kaže da nestašice mleka neće biti, ali i da će cena sigurno rasti.

Sa 10% sredstava nabavku junica za proizvođače mleka je pomogla i opština Gacko. Načelnik Ognjen Milinković je istakao da je proizvodnja hrane ključni resurs i da će opština uvek biti vetar u leđa razvoju poljoprivrede.

Dževad Memić iz sela Bahori je jedan od gatačkih poljoprivrednika koji je junicu dobio kroz ovaj projekat. Tvrdi da bolje vreme za proizvođače nikada nije bilo, da se od stočarstva može dobro živeti, ali i da ljudi neće da rade.

Na kraju da kažemo i to da je cena jedne junice na tržištu oko 6,5 hiljada maraka.

Opširnije u tonskom pilogu: