У Гацку завршен 24. Научни скуп историчара

Промоцијом „Просвјетиних“ издања у просторијама манастира „Св. Петра Зимоњића“  у Данићима, завршени су 24. „Ћоровићеви сусрети“ у Гацку. Уприличена је промоција „Зборника радова“ са овогодишњег Научног скупа историчара, као и часописа „Нова зора“.

 Говорећи о Зборнику проф. Жарко Лековић је између осталог рекао да је тема „Српско национално питање у БиХ: Историјски процеси, личности и идеје“, изузетно занимљива и изазовна за историчаре за проучавање српског националног питања у БиХ као и на осталим етничким просторима српског народа. У „Зборнику“ је заступљено десет радова који ће дати добар  научни допринос расвјетљавању значајних тема српске историје нарочито у данашње вријеме када се многи баве фалсификовањем историјских чињеница.

 Промовисан је и 75. број  „Нове зоре“, часописа који баштини традицију српског књижевног часописа „Зора“ који је излазио у Мостару од 1869. до 1901. године захваљујући прегалаштву Јована Дучића, Алексе Шантића, Антоније Шола и Светозара Ћоровића. Како је речено приликом представљања часописа,  све што је вриједно у српској култури и књижевности нашло се на страницама „Нове зоре“. Као чувар српске националне и културне баштине, од обнове часописа 2004. године  до сада је окупила близу 4 000 аутора и објавила више од 4 500 текстова. Часопис излази четири пута годишње пратећи сва културна дешавања прозна, поетска, ликовна, есејистичка и сл. Уз „Летопис Матице Српске“,  „Нова зора“ је најзначајнији српски  књижевни часопис.  Поред редовних рубрика као што су – Наши људи и крајеви, Културна хронике Херцеговине и друге у  75. броју постоји и  нова рубрика  која је  посвећена бокељским писцима.

Промоцију су  казивањем стихова обогатили пјесници Ђорђо Сладоје и Сретен Видаковић.

Претходно су историчари у друштву домаћина посјетили манастир „Св. Петра Зимоњића“, етно музеј и библиотеку у Данићима.

Сваке године рад Научног скупа прате ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ и професор историје Драган Лажетић.