Проходни магистрални и регионални путеви у Гацку-сеоски путеви и даље одсјечени

Радници Путне службе Гацко цијелу ноћ су се борили како би одржали проходним саобраћајнице за које су надлежни и успјели су у томе, како нам је речено, није било ниједног застоја.

Током ноћи на Чемерну су одржавали пут проходним уз људство и јаку механизацију (4 камиона и специјално возило) како би благовремено чистили снијег и посипали абразивним материјалом, потврдио је за Радио Гацко руководилац РЈ Путна служба Гацко Благоје Милошевић.

Саобраћај се несметано одвија и на регионалној саобраћајници ка Брљеву, гдје је био упућен један камион, док су магистрални пут ка Планој чистили уз помоћ камиона и специјалног возила.

Истичу да су једни од ријетких у Републици Српској који су у протекла 24 часа успјели одржати путеве проходним, без застоја.

У нашој општини, када је град у питању, сњежних падавина је пало 26 литара по метру квадратном у протакле 24 сата, а управо толико износи и висина сњежног покривача (26cm). Радници „Комуса“ уз помоћ боб-кет машине ослобађају центар града од снијега.

На Чемерну је пало 27 литара по метру квадратном, а висина сњежног покривача јутрос износи 51cm. Ово је иначе први озбиљнији снијег у сезони, који је углавном донио радост најмлађима.

Према информацијама из Цивилне заштите општине Гацко и даље су од главних путних комуникација, услијед поплава, одсјечени мјештани Луковица, Казанаца, Заградаца и Данића. У селу Заградци дубина воде на једном мјесту је чак 10 метара, а мјештани Луковица и Казанаца иду околним путевима, па чак и брдским стазама.

У Цивилној заштити се надају да неће бити потребе за евакуацијом становништва које је углавном старо, а има и непокретних лица.

Снијег и даље пада у граду, очекује се престанак у вечерњим сатима и према прогнозама наредних 5,6 дана стабилног времена без падавина.

Подсјећамо у три дана протекле седмице у Гацку је пало преко 230 литара кише по метру квадратном што је изазвало излијевање ријека и бујање подземних вода услијед чега су нека села, односно засеоци одсјечени од града.