Гатачки кајмак промовисан на званичном сајту Европске уније

Гацко је мала општина са око 8.000 становника у југоисточној Босни и Херцеговини. Углавном је познат по оближњем руднику угља и термоелектрани која је уједно и највећи послодавац  у овој области. Међутим, Гацко има и свој јединствен и карактеристичан начин производње кајмака, врсте крем сира која се производи и конзумира широм Западног Балкана.

Традиционални начин прављења кајмака је да се сирово млијеко полако кува, а затим кува два сата на веома лаганој ватри. Након што се скине са ватре, крема се скида и остави да се охлади и благо ферментише неколико сати или дана. За разлику од овог традиционалног начина производње, у рецептури Гатачки кајмак  одлежи неколико мјесеци у мијеховима од овчије или козје коже. Као резултат тога, Гатачки кајмак прелази из бијеле у жућкасту боју, чврсте, али не тврде конзистенције, благо сланог укуса и карактеристичне ароме која се добија током зрења. Када се извади из мијеха, сир је сув и мрвљив. „Наш кајмак је јединствен и веома вриједан производ и зато желимо да га заштитимо и промовишемо“, каже Драгана Миловић предсједница удружуња произвођача Гатачког кајмака.

Међутим, мало људи има прилику да ужива у овом јединственом укусу јер се углавном продаје на пијацама или ресторанима Гатачког краја. Имајући то у виду, Удружење произвођача Гатачког кајмака покренуло је иницијативу како би потрошачи широм свијета били упознати са Гатачким кајмаком.  Драгана Миловић је предсједница Удружења, које је основано 2021. године. Удружење је у почетку имало девет чланова, а сада има 24 чланице, углавном жене са села. Производња млијека, укључујући и кајмак, је главни приход за 90 одсто њих.

Према Драганиним ријечима, циљ Удружења је да се њихов производ брендира и препозна на локалном и регионалном нивоу. Да би се то постигло, потребно је поштовати посебне процедуре. Прва је успостављање система  производње, који би обезбиједио брендирање производа од стране надлежних институција. У Удружењу сматрају да ће брендирање кајмака довести до шире препознатљивости, а самим тим и до веће потражње и боље цијене.

Тежња чланова Удружења је да поправе своју материјалну ситуацију производњом кајмака, посебно у руралним срединама. Самим тим, производња мора бити стандардизована, уз истовремено очување традиције и препознатљивог кајмака који се прави у региону. „Наш кајмак је јединствен и веома вриједан производ и зато желимо да га заштитимо и промовишемо“, каже Драгана. „Подршка коју смо добили и од ЕУ и од УНДП-а кроз пројекат РеЛОаД2 била је од великог значаја јер нам је омогућила да се приближимо нашем циљу брендирања и промоције гачког кајмака. Драгана Миловић, предсједница Удружења произвођача кајмака Гацко Удружење је недавно добило подршку пројекта који финансира ЕУ за своју иницијативу.

Регионални програм о локалној демократији на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) имплементира се у 63 локалне самоуправе широм Западног Балкана, а општина Гацко је једна од 13 партнерских јединица локалне самоуправе укључених у Босни и Херцеговини, коју финансира Европска унија и спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Подршка пројекта укључивала је обуку о хигијени и квалитету млијека, правилној исхрани стоке и вођењу евиденције о сточној храни и количинама млијека. Полазници су такође прошли обуку о начину успостављања система  производње у процесу производње гачког кајмака и о захтјевима за брендирање.

Поред тога, пројекат је удружењу обезбиједио и опрему за прераду и испитивање млијека која је кључна за контролу квалитета. Реализација овог пројекта први је корак ка брендирању Гатачког кајмака. То је веома важно питање и за локалну заједницу и за регију, јер је пољопривреда главни извор прихода у регији Гацка. „Подршка коју смо добили и од ЕУ и од УНДП-а кроз пројекат РеЛОаД2 била је од великог значаја јер нам је омогућила да се приближимо нашем циљу брендирања и промоције гатачког кајмака што већем броју људи“, каже Драгана Миловић.

Преузето са сајта Европске Уније: https://webalkans.eu/en/stories/introducing-unique-gacko-kajmak-to-the-world/