„Дани кошуте“ у Гацку

Туристичка манифестација „Дани кошуте“ по девети пут се одржава у Гацку, а  названа је  по бијелом цвијету  кошути ( дивљем нарцису) који у мају покрије Гатачко поље.

Организатор ове маштовите манифестације  је Туристичка организација  општине Гацко а циљ је да се очува традиција домаће радиности, старих заната и вјештина  као и аутохтоних производа  меда, сирa, кајмака и пчелињих производа по којима је познат наш крај.

 На платоу испред храма Свете Тројице окупило се двaдесетак излагача, креативаца из Требиња, Фоче, Невесиња и Никшића.

“Радо прихватамо све нове излагаче, мада су најчешће са нама они стандардни који су ту од раније, и увијек се сами интересују око датума и организације. Задовољни смо посјетом и учешћем”, казала је Јелица Ковачевић, директорица Туристичке организације Гацко која је свим учесницима уручила захвалнице.

Учеснике манифестације је посјетио и начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

На штанду Удружења произвођача гатачког кајмака нашли су се млијечни производи: кајмак из мијеха, млади кајмак и сир обогаћен зачинима а вриједне руке домаћица припремиле су и уштипке, колаче, кифлице и сл.

На овој смотри стваралаштва и рукотворина у понуди су сувенири са мотивима из нашег краја, предмети од вуне и дрвета, љековито биље са  планина, мелеми, тинктуре и козметички производи на бази биља и меда, ручно рађене иконе и гусле.

У културно – умјетничком програму којим је манифестација званично отворена, учествовали су малишани Дјечијег вртића, фолклорна друштва “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, плесна група „We dance” Гацко као и НВО УЗПД из Никшића.

Опширније у тонском прилогу: