„Što je tvoje – to ogradi“

Za pohvalu je kada neko hoće da obogati svoj kućni budžet tako što u slobodno vrijeme bere  i prodaje ljekovito bilje.  U  toku je otkup cvijeta zove a cijena je primamljiva .  Kupci  su spremni platiti kilogram   3 marke i 50 feninga.  Cijena je ponukala mnoge naše sugrađane da u  okolini Gacka potraže ovu ljekovitu biljku.

Nažalost, zabilježili smo i primjere nesavjesnih berača koji po princuipu „ samo meni i samo danas“ posijeku kompletno drvo. Da li je zaista naša svijest na takvom nivou da smo spremni da za koju marku više uništimo sve što nije u našem vlasništvu.  Kako nam reče jedan od nesavjesnih berača, na pitanje zašto uništava prirodu, „što je tvoje ti to ogradi“.

Grupa entuzijastva već godinama uređuje  trim stazu iznad Gacka a koliko im uspješno ide pokazuje sve veći broj rekreativaca i izletnika koji posjećuju ovu lokaciju. Ipak, to nije spriječilo neke  od nesavjesnih posjetilaca da polome klupe i ostave velike količine smeća.

Nameće se pitanje,  gdje ćemo ubrati zovu naredne godine  i kako ćemo koristiti blagodeti prirode koju selektivno uništavamo. Starije generacije pamte kako su nekada izgledala izletišta Košuta, Klinje, Desivoje i sl. A šta će zapamtiti mlade generacije?