Одржане радионице у оквиру пројекта “Баштина за будућа покољења”

У оквиру пројекта „Баштина за будућа покољења,“ који проводи Културно умјетничко друштво „Зеленгора“ у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – РеЛОаД2, који финансира Европска Унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених Нација (УНДП) уз подршку општине Гацко, 18. јула 2024. године у Мјесној заједници Автовац одржане су четири радионице: радионица плетења и везења, радионица израде дрвених инструмената, школа фолклора и радионица пјевања изворних пјесама. Ове радионице окупиле су велики број учесника различитих узраста и допринијеле очувању и промоцији наше богате културне баштине.

Радионица плетења и везења

Радионицу су водиле едукаторке Јелена Тепавчевић и Наташа Тодоровић, а присуствовало је око петнаест дјевојчица и дјевојака. Учесници су савладали основне технике плетења чарапа и везења кошуља, уз велико интересовање и посвећеност. Овом радионицом су се обогатили полазници са новим знањима плетења и везења, те посветила посебну пажњу преношењу ових вjештина на млађе генерације.

Радионица израде дрвених инструмената

Искусни мајстори Јован Јеремић и Милош Достинић водили су радионицу на којој је учествовало десетак дјечака. У овој радионици дјечаци и момци су имали прилику да науче читав процес израде дрвеног инструмента. Ова радионица је обогатила учеснике знањем и очувањем културне баштине. Полазници су савладали основне кораке у изради дрвених инструмената и сами израдили неколико једноставних инструмената. Радионица је обогатила учеснике новим искуствима и знањима, доприносећи очувању културне баштине.

Школа фолклора


Школа фолклора окупила је преко 40 учесника различитих узраста. Искусни тренери Јелена Тепавчевић, Лука Крстојевић, Василије Рајковић, Николина Буха, Стефан Каднић и Јован Ђуричић су научили полазнике играма Херцеговачког краја. Радионица је темељно осмишљена и структурирана, пружајући свеобухватно и разноврсно искуство.

Радионица пјевања изворних пјесама


Радионицу су водиле Јована и Бојана Радмиловић, а учествовало је десет момака и десет дјевојака. Полазници су савладали стара натпјевавања из Гатачког краја, стварајући јединствену атмосферу испуњену традицијом и заједништвом. Радионица је пружила младима прилику да се упознају са богатством традиционалне музике и изградила осјећај заједништва и поноса у очувању културне баштине.