Gdje se izgubio gatački fudbal? Ili, gdje je zalutao? Pitali smo dijete FK „Mladost“- Vešu Vasiljevića

Godinama naši momci i djeca igraju Drugu ligu RS. Mnogi kažu poražavajuće za Gacko, koje ima privrednog giganta, kojeg hrani krvlju predaka i potomaka.

Opština iz rente nekada je za sport izdvajala oko 400 000KM, od 2021. godine 250 000KM, da bi to ove bilo 300 000.

U čemu je problem?

Izgleda da, ipak, nije samo novac u pitanju. Gdje se izgubila ljubav prema „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“ ?

Možda da pitamo Ronalda ili Batistutu ???

Ipak, pitaćemo sadašnjeg trenera najmlađih Velibora Vešu Vasiljevića, koji je odrastao u klubu, igrao kada niko nije htio ili mogao, koji dugo nije igrao za novac…Ali, davno bješe, pa se možda neki ne sjećaju. Podsjetićemo ih.

Igrao je Prvu ligu RS, pa čak i Premijer ligu BiH.

Nada postoji, ili poslednja umire- najbrojniji su upravo pioniri i poletarci, njih 2013. godište i mlađi.

Iako, već dvije godine u klubu igraju samo „Gačani“, ljudi na tribinama opet nema. Nema ni roditelja, kaže Veša.

Šta se dešava???

Da čujemo šta on kaže…

Razgovor prepuštamo vašoj pažnji…

Antrfile-podsjećanje: Izvor- sajt Opštine Gacko

Fudbalski klub “Mladost“ Gacko

Prvi fudbalski klub u Gacku osnovan je 1936. godine, na inicijativu radničke i studentske omladine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, klub nije postojao, a obnovljen je 1946. godine, ali je veoma brzo 1952. godine prestao sa aktivnošću.

Međutim, u Gacku se osniva 1970. godine fudbalski klub koji je dobio ime „Mladost“ i sve do 1978. godine klub je bio član Hercegovačke zone.
U periodu od 1978. do 1979. godine klub se takmičio u Regionalnoj ligi, grupa „Jug“, a u periodu od 1979. do 1991. godine klub se takmičio u Međuopštinskoj ligi „Mostar“ i Regionalnoj ligi BiH – grupa „JUG“.

U poslijeratnom periodu, „Mladost’’ je nastupala u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa „Srpsko Sarajevo“ od sezone 1995/96. godine. U sezoni 1998/99. godine u grupi „Jug“ osvojila je prvo mjesto i izborila jedan od svojih najvećih uspjeha, plasman u Prvu ligu Republike Srpske. U Prvoj ligi RS, „Mladost’’ je debitovala 1999/2000. godine i u toj prvoj svojoj godini osvojila dvanaesto mjesto.

FK „Mladost’’ je u novoj sezoni 2000/01. godine osvojila sedmo mjesto u Prvoj ligi, a 2001/02. godine peto, čime je time stekla pravo igranja od naredne sezone 2002/03. godine u novoformiranoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U najvišem stepenu takmičenja, „Mladost’’ se nije proslavila, jer je zauzela osamnaesto mjesto i već poslije jedne odigrane sezone vratila u Prvu ligu RS. Nakon ispadanja, „Mladost’’ se više nije vraćala u Premijer ligu BiH.

Sve ostalo je istorija…