V. D. generalnog direktora R i TE Gacko Maksim Skoko – Zadovoljni smo urađenim remontom i spremni na saradnju sa sindikatom

„Termoelektrana Gacko je poslije 41 dana redovnog remonta ponovo na mreži i kao Uprava veoma smo zadovoljni činjenicom da je remont skraćen za 14 dana. Ukoliko nema dovoljno energije dešavaju se kolapsi elektroenergetskog sistema“, rekao je vršilac dužnosti generalnog  direktora RiTE Gacko Maksim Skoko, na današnjoj konferenciji za štampu Uprave preduzeća.

„Zadovoljni smo i obimom izvršenih radova koji nadilaze redovni remont“ ,istakao je Skoko.

Skoko kaže  da su se u proteklih godinu dana našli u nezavidnoj situaciji, a vrijeme je utrošeno na sanaciju vode u Rudniku u koji je investirano 10 miliona maraka  vlastitih sredstava.

Skoko  navodi  da predstoji nabavka sistema za prečišćavanje  uglja za koji je matično preduzeće obezbijedilo sredstva.

„Uprava poštuje sva sindikalna prava i obavezali smo se da ćemo izmiriti sva dugovanja. Dogovor sa jučerašnjeg sastanka sa Sindikalnom organizacijom  je da će se zatražiti sastanak sa resornim Ministarstvom“, rekao je danas Skoko.

Godina 2013. je bila rekordna u proizvodnji uglja, ali ulaganja u Rudnik nisu pratila proizvodne rezultate.

„Ono što je veoma bitno za grad je izgradnja obodnog sjevernog kanala i izgradnja zaštitnog pojasa od mosta na rijeci Mušnici do potoka Gračanica“, zaključuje Skoko.

On se dotakao i transporta uglja kroz grad koji mora biti drugačiji i istakao da brzo rješenje alternativnog puta ne postoji.

„Jutros je stigla presuda u slučaju sa preduzećem „Safir“, ali mi ćemo ulažiti žalbu“, istakao je na današnjoj konferenciji za štampu  Marko Grahovac, izvršni direktor za pravne poslove.

Podsjećamo, Sindikat Rudnika i termoelektrane Gacko jutros je obavijestio zaposlene o toku dosadašnjih  razgovora sa upravom preduzeće i kompanije Elektroprivreda RS i o daljim sindikalnim koracima.

Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata R i TE, istakao je da su dvije uprave i delegacija Sindikalnog odbora odlučile da idu u Banjaluku. On je naglasio da su jutros poslali resornom ministarstvu, Predsjedniku Republike i Vlade kratak dopis i jasan zahtjev da se ovdje imenuje tim za spasavanje R i TE i da se napravi akcioni plan sa preciznim rokovima i izvorima finansiranja, sa svim detaljima, kako preduzeće ne bi stalo sa radom u narednom periodu.

Opširnije u tonskom prilogu: