Suša uzima danak

Dugotrajan sušni period i ekstremno visoke temperature pogodile su i opštinu Gacko, posebno ruralni dio. Kiša ne pada mjesecima a poneki lokalni pljusak nije uspio ni pokupiti prašinu. Zbog lošeg dotoka vode sa izvorišta „Vratlo“ na snazi su redukcije a iz „Vodovoda“ upozoravaju građane da racionalno troše vodu.

Sušom su posebno pogođeni poljoprivrednici. Ponestaje vode za stoku jer su brojni potoci i izvori već odavno presušili. Stoka spas od sparine pronalazi u hladovini a ispaša je otežana jer je trava usljed visokih temperatura kao spaljena pa su prinuđeni da prihranjuju stoku sijenom pripremljenim za zimu.

Ovih dana je aktuelno čišćenje vodopojilišta  koja se sve više pretvaraju u lokve pune blata. Zabilježili smo čišćenje vodopojilišta u Danićima gdje je angažovan skip JKP“Komus“ Gacko.

Jedan od ugladnih gatačkih poljoprivrednika Goran Starović, kaže da su stočari iz Samobora, Lipnika i Gareve  imali solidnu količinu vode za stoku u kanalu „Nelavo“ ali je početkom rada TE Gacko, nakon remonta i kanal presušio. Za sada stoka pije vodu iz lokvi koje su prethodno napunili upravo iz pomenutog kanala. Kako nam je rekao u toku su radovi bušenja tla na nekih 30 metara ispod površine zemlje i nadaju se da će pronaći podzemnu vodu, što bi bio spas za poljoprivrednike ovog kraja.

Ničem dobrom ove godine se ne nadaju ni gatački pčelari. Kažu da već odavno godina nije bila ovako loša, meda nema ni „za lijeka“ i neophodno je prihranjivati  pčelinja društva kako bi preživjela.