Naučni skup istoričara u Gacku počinje 19. septembra

26. Naučni skup istoričara u Gacku, u okviru Ćorovićevih susreta, biće održćan od 19. do 21. septembra i okupiće eminentne istoričare iz Republike Srpske i okruženja.  Tema kojom će se baviti, i ove kao i prethodne godine, je Znameniti Hercegovci kroz istoriju.

 Dolazak u Gacko su potvrdili prof. dr Budimir Aleksić, naučni saradnik Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore i potpredsednik Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama, prof. dr Radivoj Radić, vizantolog, dr Milan Micić, sekretar Matice srpske, prof.dr Miloš Ković, prof. dr Radmilo Pekić, prof. Lazar Radan i drugi.

„Svečana akademija i otvaranje Naučnog skupa će se održati u četvrtak, 19. septembra u 20 časova u sali Doma kulture“, rekao je Aleksije Grgur, predsjednik gatačke „Prosvjete“ koja je organizator ove manifestacije. Narednog dana istoričari će izlagati svoje referate u svečanoj sali Parohijskog doma.

U okiru trodnevne manifestacije istoričari će posjetiti manastir Sv. Patra Zimonjića u Danićima, spomenik žrtvama partizanskog terora u Dobreljima, kao i spomenik na Brljevu, ustaničkom vođi i svešteniku Radojici Perišiću gdje će biti upriličen istorijski čas.

Ime ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Vladimir Ćorović“ stručni žiri, još uvijek, nije zvanično saopštio.

Recimo i to da se pripreme za održavanje Naučnog skupa privode kraju a u toku je i izrada Zbornika radova sa prošlogodišnjih Ćorovićevih susreta.