Gacko od 19.do 21.septembra u znaku Naučnog skupa istoričara

U Gacku je sve spremno za otvaranje 26. Naučnog skupa istoričara koji se održava od 19. do 21. septembra i okupiće eminentne istoričare iz Republike Srpske i okruženja.  Tema kojom će se baviti, i ove kao i prethodne godine, je Znameniti Hercegovci kroz istoriju.

 Dolazak u Gacko su potvrdili prof. dr Budimir Aleksić, naučni saradnik Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore i potpredsednik Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama, prof. dr Radivoj Radić, vizantolog, dr Milan Micić, sekretar Matice srpske,, prof. dr Radmilo Pekić, prof. Lazar Radan i drugi.

„Svečana akademija i otvaranje Naučnog skupa će se održati u četvrtak, 19. septembra u 20 časova u sali Doma kulture“, rekao je Aleksije Grgur, predsjednik gatačke „Prosvjete“ koja je organizator ove manifestacije. Narednog dana istoričari će izlagati svoje referate u svečanoj sali Parohijskog doma.

U okviru trodnevne manifestacije istoričari će posjetiti manastir Sv. Petra Zimonjića u Danićima, spomenik žrtvama partizanskog terora u Dobreljima, kao i spomenik na Brljevu, ustaničkom vođi i svešteniku Radojici Perišiću gdje će biti upriličen istorijski čas.

Žiri za dodjelu nagrade „Vladimir Ćorović“ u sastavu: Žarko Leković,Radmilo Pekić i Borivoje Milošević, jednoglasno je odlučio da ovo priznanje za 2024. godinu posthumno bude dodijeljeno akademiku Bogumilu Hrabaku za životno djelo.

Istoričar,univerzitetski profesor, naučni radnik Bogumil Hrabak doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1957.godine. Radio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Vojnoistorijskom institutu, Institutu društvenih nauka, Filozofskom fakultetu u Prištini gdje je utemeljio Odeljenje za istoriju, zatim na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Nikšiću, Banjaluci, Kosovskoj Mitrovici. Bio je član Akademije nauka i umetnosti Kosova (1978-1992). Bio je urednik više časopisa. Njegova bibliografija broji više od 600 naslova.

Istraživao je arhivsku i drugu dokumentarnu građu kao i odgovarajuću literaturu i svoja izučavanja različitih tema upodobio sa zahtjevima moderne nauke i društva. S obzirom na fascinantan spisak izvora i literature u njegovim knjigama i radovima može se slobodno reći da je iza sebe ostavio voluminozno djelo. Istraživanja složenih tema su dovela do nastanka naučnih radova koji pomjeraju granice ranijih znanja i postaju temelj za kasnija istraživanja. Oni su plod dugogodišnjeg istraživanja autora i predstavljaju iscrpnu analizu zadatih tema. Ovdje naročito želimo da izrazimo svoju zahvalnost profesoru Bogumilu Hrabaku, koji je kao vrstan istoričar s ljubavlju prilazio izradi svojih knjiga i radova. On je dao veliki lični doprinos istoriografiji i uopšte kulturi, ostavljajući nam po svemu originalno i veoma vrijedno djelo.