26. Научни скуп историчара у Гацку

Свечаном Академијом и додјелом награде „Владимир Ћоровић“ за животно дјело академику Богумилу Храбаку синоћ је у Гацку  званично отворен 26. Научни скуп историчара.

У пратњи представника гатачке „Просвјете“ историчари су јутрос посјетили Спомен собу и споменик у центру Гацка „Круна гатачким јунацима.“ Потом су у свечаној сали Парохијског дома  излагали реферате на тему „Знаменити Херцеговци кроз историју“.

 На почетку их је поздравио Алексије Гргур, предсједник ОО СПКД „Просвјета“ Гацко. Ријечи добродошлице и успјешан рад историчарима и научним радницима пожелио је начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

Милан Мицић,  секретар Матице српске  / Нови Сад /говорио је о српским добровољцима из Херцеговине који су  се између два свјетска рата колонизовали у Банат, Бачку, Срем, Барању и Славонију. На основу познате литературе и архивске грађе др Мицић је приказао животне судбине херцеговачког човјека на панонским просторима.

Проф. др Будимир Алексић је, у свом реферату, представио лик сакупљача и записивача српских гусларско-десетерачких пјесама, Херцеговца Андрије Лубурића, који свакако спада у плејаду знаменитих културних дјелатника, али и неправедно заборављених научних и књижевних посленика.

 Петар Милошевић, кустос историчар Музеја Херцеговине у Требињу своје излагање је посветио Герасиму Јовановићу / 1848 – 1926/, архимандриту и дугогодишњем игуману манастира Дужи.

Реферате су презентовали и  др Радивој Радић и Раденко Шћекић као млади историчари Немања Вујић и Лазар Радан.

 Да кажемо и то да је  у Зборнику радова са прошлогодишњих Ћоровићевих сусрета уврштено десет реферата као и да је у поподневним часовима планирана посјета Мостару.