26. Naučni skup istoričara u Gacku

Svečanom Akademijom i dodjelom nagrade „Vladimir Ćorović“ za životno djelo akademiku Bogumilu Hrabaku sinoć je u Gacku  zvanično otvoren 26. Naučni skup istoričara.

U pratnji predstavnika gatačke „Prosvjete“ istoričari su jutros posjetili Spomen sobu i spomenik u centru Gacka „Kruna gatačkim junacima.“ Potom su u svečanoj sali Parohijskog doma  izlagali referate na temu „Znameniti Hercegovci kroz istoriju“.

 Na početku ih je pozdravio Aleksije Grgur, predsjednik OO SPKD „Prosvjeta“ Gacko. Riječi dobrodošlice i uspješan rad istoričarima i naučnim radnicima poželio je načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

Milan Micić,  sekretar Matice srpske  / Novi Sad /govorio je o srpskim dobrovoljcima iz Hercegovine koji su  se između dva svjetska rata kolonizovali u Banat, Bačku, Srem, Baranju i Slavoniju. Na osnovu poznate literature i arhivske građe dr Micić je prikazao životne sudbine hercegovačkog čovjeka na panonskim prostorima.

Prof. dr Budimir Aleksić je, u svom referatu, predstavio lik sakupljača i zapisivača srpskih guslarsko-deseteračkih pjesama, Hercegovca Andrije Luburića, koji svakako spada u plejadu znamenitih kulturnih djelatnika, ali i nepravedno zaboravljenih naučnih i književnih poslenika.

 Petar Milošević, kustos istoričar Muzeja Hercegovine u Trebinju svoje izlaganje je posvetio Gerasimu Jovanoviću / 1848 – 1926/, arhimandritu i dugogodišnjem igumanu manastira Duži.

Referate su prezentovali i  dr Radivoj Radić i Radenko Šćekić kao mladi istoričari Nemanja Vujić i Lazar Radan.

 Da kažemo i to da je  u Zborniku radova sa prošlogodišnjih Ćorovićevih susreta uvršteno deset referata kao i da je u popodnevnim časovima planirana posjeta Mostaru.