Najuspješniji osnovci iz Gacka i ove godine posjetili Srbiju

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave četrdeset najuspješnijih učenika osnovnih škola iz istočne Hercegovine protekle sedmice posjetili su Srbiju.

Osnovnu školu „Sveti Sava“ predstavljale su učenice devetog razreda Ana Nikolić i Viktorija Višnjevac, te učenice osmog razreda Marija Elek i Marija Vrtikapa.

Ana je ostvarila dobre rezultate na takmičenju „Ćirilica čedo moje“, Viktorija je bila uspješna na regionalnim takmičenjima iz matematike i fizike, Marija Elek je bila prva na regionalnom takmičenju iz matematike, dok je Marija Vrtikapa pobjednik festivala „Koliko snage humska zemlja ima“.

Na petodnevno putovanje  išao je i direktor Nikola Milinković, a cilj posjete je bio upoznavanje mladih naraštaja sa srpskom istorijom i najznačajnim događajima i ličnostima koji su je obilježili.

Mi smo razgovarali sa direktorom Osnovne škole Nikolom Milinkovićem i nagrađenim učenicama koje su u prvom redu istakle da im mnogo znače nova poznanstva i druženja, a izdvojile su, između ostalog,  posjetu Hramu Svetog Save i Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za organizaciju putovanja i ove godine najzaslužniji je bivši poslanik u NS RS Dejan Stošić, čije je porijeklo sa ovih prostora. Poslušajmo tonski prilog: